Nierzadko zdarza nam się z niczego zrobić coś, a kuchnia włoska jest ogromną inspiracją dla tych, którzy lubią czarować w kuchni i zaskakiwać przede wszystkim siebie i podniebienia tych, dla których akurat gotujemy. Fusilli wkręca :).
Wystarczy dowolna ilość składników, oczywiście w jakichś granicach rozsądku, fusilli, zioła, śmietana lub nie i wkręcamy!
Fusilli z brokułem, filetem z kurczaka
i pestkami dyni w sosie śmietanowym
(porcja dla dwóch osób)
- połowa opakowania makaronu typu fusilli
- świeży brokuł
- filet z kurczaka
- garść pestek dyni
- ząbek czosnku
- pół średniej cebuli czosnkowej
- zioła (suszone): natka pietruszki, tymianek, bazylia
- sól, pieprz biały
- oliwa z oliwek
- 400 ml śmietany 18 %
Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
Brokuł rozdzielamy na różyczki, myjemy i wrzucamy do wrzącej wody zagotowanej w osobnym garnku, gotujemy do 6 minut. Odcedzamy i hartujemy (opłukujemy) pod zimną wodą (tak by był chłodny). Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy wcześniej posiekany czosnek i cebulę, po dwóch minutach dodajemy filet z kurczaka pokrojony w kostkę. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem według uznania i dorzucamy garść pestek dyni. Wszystko smażymy 5 minut,dodajemy śmietanę i mieszamy, na patelnie wkładamy również brokuł i ponownie wszystko mieszamy. Ugotowany makaron odcedzamy, opłukujemy, wykładamy na talerze i polewamy gotowym sosem z brokułami,
filetem z kurczaka i pestkami dyni.
Proponuję do przygotowania sosu użyć głębokiej patelni lub woka.
Smacznego!
Inka
Inka ja za makaronem nie przepadam, ale jeśli go jem to tylko z sosem na śmietanie :)))
OdpowiedzUsuńNo chyba że z pieczoną papryką to wtedy z odrobiną oliwy :)
Uściski!
Polka:
OdpowiedzUsuńA ja wręcz przeciwnie uwielbiam makarony, muszę zrobić z pieczoną papryką tak jak piszesz... bo tak jeszcze nie jadłam.
Również uściski.
Pozdrawiam
Inka
Prawdziwa pychota!
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł! nawet nie chce myśleć jakie to musi być pyszne, bo już jestem głodna :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńdobre!!! jadamy czasem:)
OdpowiedzUsuńMakaron, kurczak, brokuły i sos śmietanowy- czego chcieć więcej, ja do sosów używam śmietany Pilos z Lidla jest super polecam
OdpowiedzUsuń