Proste, szybkie i pożywne. Sałatki, a jakże. Zapakowane w pojemniczek są idealne jako lekki obiad w pracy, zamiast kolejnego pączka czy batonika, a zdarza się każdemu po nie sięgać, nie chodzi by z nich (batoników) całkiem rezygnować, ale ograniczać na poczet czegoś pysznego i zdrowego. I jakże doładowującego kolorami! Kto chce czuć się lekko, temu sałatka :)
Prosta sałatka z filetem z kurczaka i grejpfrutem
(na dwie osoby)
ok. 30 dag filetu z piersi kurczaka
sól, pieprz
kilka liści sałaty np. lodowej, rzymskiej
8 pomidorków koktajlowych
szalotka
1/2 grejpfruta
garść czarnych oliwek
sos:
100 ml oliwy z oliwek
kilka kropli octu balsamicznego
sól, pieprz
duża szczypta suszonego tymianku / oczywiście najlepszy jest świeży
Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Posypujemy solą, pieprzem, układamy na patelni z olejem i smażymy na średnim ogniu ok. 7 minut z każdej strony.
Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki, dodajemy do niej pokrojoną w krążki szalotkę, całe lub pokrojone oliwki, obrany i oddzielony z błon grejpfrut i przepołowione pomidorki. Na wierzch układamy pokrojony w plastry filet z kurczaka (czasem podsmażam dodatkowo plastry by były bardziej chrupiące).
Wszystkie składniki sosu umieszczamy w miseczce i intensywnie ze sobą mieszamy, gotowym sosem polewamy przygotowaną sałatkę.
Jeszcze dobre, pachnące pieczywo i jest pysznie!
p.s. Filetu z kurczaka nie musimy studzić, ja osobiście wolę jak jest jeszcze ciepły i chrupiący.
Smacznego!
Inka
Pachnie zdrowiem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie sałatki, z grejpfrutem szczególnie.
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia.
Pozdrowienia.:)