Po prostu CZAJ.



Czaj, mało popularny i niedoceniany napój, który może być alternatywą dla znudzonych kawą, kakao, herbatą itp... W Indiach jest bardzo popularną jak nie najbardziej, formą serwowania herbaty właśnie, jest ona korzenna i słodka, ale przede wszystkim mocna i mleczna zarazem. Przyznam szczerze, że w moim przypadku czaj stał się sposobem na wykorzystanie mleka, bo nie pijam go dużo i zawsze mi zostaje, a czaj uwielbiam, więc rozwiązanie stało się przyjemnością. 
Jak najbardziej pasuje do sobotnich francuskich grzanek wg Nigelli Lawson :)



Czaj 
(Przepis pochodzi z książki Najlepsze dania Billa; aut. Bill Granger)

1 owoc anyżu
10 goździków
6 ziaren ziela angielskiego (rozgniecione)
1 laska cynamonu
2 ziarna kardamonu (rozgniecione)
1 - 1,5 l mleka (używam z reguły 0,75l)
1 łyżka stołowa herbaty liściastej (u mnie earl grey)
2 - 3 łyżki stołowe cukru (można zastąpić miodem)
250ml wody

Anyż, goździki, ziele angielskie, cynamon, kardamon, mleko, herbatę i cukier umieść w garnku/rondlu i dolej 250ml wody. Zagotuj, zmniejsz ogień i mieszając gotuj jeszcze 3 do 5 minut aż napój będzie aromatyczny. Przelej przez sito do ulubionego kubka i ciesz się chwilą. 



Smacznego!
Miłego dnia!
Inka


5 komentarze :

  1. uwielbiam! po prostu uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki aromatyczny! Podoba mi się :)
    Pozdrawiam serdecznie i cieszę się z nowego wpisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Magda ja również :)


    Majana również pozdrawiam Cię serdecznie i bardzo dziękuję za ciepłe słowa. :)

    Pozdrawiam
    Inka

    OdpowiedzUsuń
  4. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń

 
myTaste.pl