Odrywany chlebek cynamonowy.


Na taki jesienny czas, cynamonowe miękkie ciasto (jeszcze ciepłe) ze szklanką mleka jest po prostu pragnieniem każdego wieczoru. 
Przepis jest prosty, a odrywane ciasto robi duże wrażenie na osobach, które takiego jeszcze nie jadły. :)



Odrywany chlebek cynamonowy
(przepis pochodzi z bloga White Plate)

ciasto:
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej plus 2 łyżki
1/4 szklanki cukru
2,5 łyżeczki drożdży suszonych instant /u mnie 2 łyżeczki drożdży świeżych
1/2 łyżeczki soli
50 g masła
1/3 szklanki mleka
1/4 szklanki wody
2 duże jajka / roztrzepane
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


cynamonowe wypełnienie:
1 szklanka cukru trzcinowego
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej / pominęłam
50 g masła, stopionego i ostudzonego do temp. pokojowej




W misce mieszamy dwie szklanki mąki, cukier, drożdże (świeże ścieram na małych otworach tarki) i sól. Jajka ubijamy, w rondlu roztapiamy masło po czym dodajemy mleko, wodę i ekstrakt waniliowy, chwilę trzymamy na ogniu. Odstawiamy do przestudzenia.
Mieszankę z mlekiem wlewamy do suchych składników i dokładnie mieszamy, dodajemy jaka (wcześniej roztrzepane) i łączymy z masą. Zagniatamy ciasto, podsypując delikatnie mąką w razie potrzeby. Ciasto przekładamy do naoliwionej miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrastania na ok. 45 minut. 
Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, rozwałkowujemy je na prostokąt o długości 30cm i szerokości 60 cm. Smarujemy masłem, posypujemy cukrem z cynamonem. Kroimy ciasto na 6 płatów i układamy jeden na drugim, następnie kroimy je na 6 - 8 równych części i każdą z nich układamy w keksówce obok siebie. Odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 30 minut.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy przez 30 - 35 minut. 
Podajemy jeszcze ciepłe ze szklanką mleka.




Smacznego.
Inka

11 komentarze :

  1. Oderwałabym się nawet od najabrdziej absorbującej czynności, by skosztować takiego chlebka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aurora nic prostszego! :)
      Pozdrawiam i miłego dnia
      Inka

      Usuń
  2. Przychodzę do Ciebie odrywać kawałek tego cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam - za to odrywanie, dzięki któremu to takie rodzinne ciasto, za obłędny zapach cynamonu i absolutnie bajeczny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetyczny :) Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo, bardzo pyszny szczególnie jeśli lubi się cynamon. Można zrobić także cytrynowy, może niedługo pokażę :)

      Pozdrawiam
      Inka

      Usuń
  5. świetny przepis! uwielbiam cynamon, więc koniecznie muszę wypróbować! naukajazdy

    OdpowiedzUsuń
  6. rewelacyjny przepis i świetne jest to, że chlebek jest odrywany :) dla sklepów

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm... za dodatkiem cynamonu musi być pyszny :)
    cudny blog, na pewno będę zaglądać częściej :)

    www.zakochana.babeczka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

 
myTaste.pl