ZAPIEKANE BRZOSKWINIE Z ORZECHAMI.



Soczyste, pachnące i słodkie brzoskwinie, z reguły jedzone na surowo. Tym razem chciałam Wam zaproponować szybki deser czy podwieczorek, na ciepło z orzechami które tak bardzo kojarzą się z jesienią!

Zapiekane brzoskwinie z orzechami
(przepis na 4 osoby)

4 brzoskwinie(umyte, osuszone, wypestkowane, przekrojone na ćwiartki)
100 g posiekanych orzechów pół na pół włoskie i laskowe (stosujemy ulubione)
50 g miodu lipowego lub wielokwiatowego
łyżka likier orzechowy (opcjonalnie)


Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C.
Brzoskwinie układamy w żaroodpornym naczyniu. W misce mieszamy orzechy, miód i likier orzechowy, gotową mieszankę orzechową rozkładamy równomiernie na brzoskwiniach. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut. 

Wyjmujemy i lekko studzimy. Podajemy ze śmietaną, można dodatkowo polać deser syropem klonowym lub miodem.


Smacznego!
Inka

18 komentarze :

  1. Z miłą chęcią zjadłabym takie na podwieczorek...może ktoś mi podrzuci je do pracy?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tym może być różnie, ale czasem wystarczy "głośno myśleć" ;)

      Pozdrawiam Inka

      Usuń
  2. Nie no.. takiego smaka robić? Wpraszam się na to cudo! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę już za późno :P Ale następnym razem mogę dać znać !

      Pozdrawiam
      Inka

      Usuń
  3. A ja właśnie włożyłam do piekarnika jabłko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. W takim razie do dzieła, jest mega prosty i co niektórych zwala z nóg! :)

      Pozdrawiam
      Inka

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Polecam, jest pyszny!
      Pozdrawiam ciepło
      Inka

      Usuń
  6. bardzo ciekawa propozycja :) na pewno wypróbuję :) przeprowadzki

    OdpowiedzUsuń

 
myTaste.pl