Tarta z pomidorkami koktajlowymi, chorizo, serem feta i bazylią.




Tarty, wiem że najlepiej smakują na delikatnym kruchym cieście, jednak niejednokrotnie z braku czasu robię tartę na cieście francuskim.. a to rozwarstwiające się i chrupiące ciasto zwieńcza smak całości. Są bardzo szybkie w wykonaniu, bo ciasto jakiego używam, to to gotowe, choć na pewno niedługo pojawi się na blogu wykonane własnoręcznie, poza tym wystarczy dodać dowolne składniki, ale tak by miało to sens :) i wstawić do piekarnika, odczekać 25 minut i cieszyć się smakiem... Taka tarta będzie idealna na letnie obiady, szybkie wyjście awaryjne (pod warunkiem posiadania gotowego ciasta w lodówce), kiedy wygłodniali znajomi pukają do drzwi i wiele innych nieprzewidzianych sytuacji, bądź najzwyczajniej z lenistwa ale także, a może przede wszystkim smaku... Zachęcam was do wypróbowania!





 Tarta z pomidorkami koktajlowymi, chorizo, serem feta i bazylią

1/2 gotowego ciasta francuskiego
5 pomidorków koktajlowych
10 plasterków chorizo
200 ml śmietany 18proc.
50 g sera feta (sałatkowo - kanapkowy)
kilka listków bazylii
1 jajko
sól, pieprz
szczypta oregano
szczypta estragonu

Formę do tarty o średnicy 19 cm. leciutko smarujemy masłem, wykładamy i dociskamy ciasto i nakłuwamy widelcem. Na cieście układamy plasterki chorizo. W osobnej misce roztrzepujemy jajko i dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami i mieszamy do połączenia się składników. Gotową śmietanę wylewamy na ciasto, na wierzch śmietany układamy umyte, przekrojone na pół i odwrócone do góry pomidorki, rozrzucamy pokruszoną fetę i przystrajamy listkami bazylii. Wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika i pieczemy przez ok 25 minut. Po wyjęciu musi chwilkę odstać, by można było ją ładnie pokroić.






Bon Appétit!
Inka


4 komentarze :

  1. Bardzo zachęcająca tarta! Fajny pomysł na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak to jest naprawdę dobry pomysł na obiad! Bardzo polecam!

    Pozdrawiam!
    Inka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda.
    Świetny pomysł na obiadek. :)
    Pozdrowienia ślę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Majana:

    Dziękuję :) Polecam takie tarty, sprawdzają się przy wielu okazjach!
    Pozdrawiam słonecznie!
    Inka

    OdpowiedzUsuń

 
myTaste.pl