Tarty, wiem że najlepiej smakują na delikatnym kruchym cieście, jednak niejednokrotnie z braku czasu robię tartę na cieście francuskim.. a to rozwarstwiające się i chrupiące ciasto zwieńcza smak całości. Są bardzo szybkie w wykonaniu, bo ciasto jakiego używam, to to gotowe, choć na pewno niedługo pojawi się na blogu wykonane własnoręcznie, poza tym wystarczy dodać dowolne składniki, ale tak by miało to sens :) i wstawić do piekarnika, odczekać 25 minut i cieszyć się smakiem... Taka tarta będzie idealna na letnie obiady, szybkie wyjście awaryjne (pod warunkiem posiadania gotowego ciasta w lodówce), kiedy wygłodniali znajomi pukają do drzwi i wiele innych nieprzewidzianych sytuacji, bądź najzwyczajniej z lenistwa ale także, a może przede wszystkim smaku... Zachęcam was do wypróbowania!
Tarta z pomidorkami koktajlowymi, chorizo, serem feta i bazylią
1/2 gotowego ciasta francuskiego
5 pomidorków koktajlowych10 plasterków chorizo
200 ml śmietany 18proc.
50 g sera feta (sałatkowo - kanapkowy)
kilka listków bazylii
1 jajko
sól, pieprz
szczypta oregano
szczypta estragonu
Formę do tarty o średnicy 19 cm. leciutko smarujemy masłem, wykładamy i dociskamy ciasto i nakłuwamy widelcem. Na cieście układamy plasterki chorizo. W osobnej misce roztrzepujemy jajko i dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami i mieszamy do połączenia się składników. Gotową śmietanę wylewamy na ciasto, na wierzch śmietany układamy umyte, przekrojone na pół i odwrócone do góry pomidorki, rozrzucamy pokruszoną fetę i przystrajamy listkami bazylii. Wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika i pieczemy przez ok 25 minut. Po wyjęciu musi chwilkę odstać, by można było ją ładnie pokroić.
Bon Appétit!
Inka
Bardzo zachęcająca tarta! Fajny pomysł na obiad!
OdpowiedzUsuńTak to jest naprawdę dobry pomysł na obiad! Bardzo polecam!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Inka:)
Pięknie wygląda.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na obiadek. :)
Pozdrowienia ślę.
Majana:
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Polecam takie tarty, sprawdzają się przy wielu okazjach!
Pozdrawiam słonecznie!
Inka