Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką migdałową.

Nic bardziej nie poprawia mi nastroju we wrześniu jak stragany wypełnione śliwkami. Wszędzie śliwki, śliwki i gruszki :) Uwielbiam powidła śliwkowe, ale robię tylko kilka słoiczków głównie dla siebie. Ale drożdżowe ciasto ze śliwkami i migdałową kruszonką robię dla 'większości' :)

Ciasto robi się szybko, wymaga chwili wyrabiania, a później to już tylko chwile...

Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką migdałową
(na podstawie Nigelli Lawson "Jak być domową boginią")

ciasto:
350 g mąki pszennej
10 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli
50 g cukru
200 ml letniego mleka
1 jajko rozkłócone
20 g masła (dodane do mleka, tak by się w nim rozpuściło)

wypełnienie:
500 g śliwek (bez pestek, przekrojonych na połówki)
3 łyżki cukru

kruszonka:
140 g mąki pszennej 
100 g cukru
110 g masła pokrojonego w kostkę
100 g płatków migdałowych

Dodatkowo potrzebna będzie prostokątna blacha ok. 25x30 cm natłuszczona i oprószona mąką.

Do miski wsyp mąkę, sól, drożdże oraz cukier i mieszając zalej mlekiem z masłem. Dodaj jajko i wyrabiaj aż ciasto będzie miękkie i klejące. Później ciasto przełóż na blat osypany mąką i zagniataj (dodając mąki, ale tylko jeśli trzeba!) ok. 10 minut, aż będzie miękkie i lśniące. Wyrobione ciasto odstaw w misce przykryte folią spożywczą lub ściereczką na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
W czasie kiedy ciasto wyrasta, przygotuj blachę i odstaw na bok. Zajmij się śliwkami, przełóż je do miski i wymieszaj z cukrem, także odstaw. 
W wolnym czasie od razu możemy przygotować kruszonkę, tak więc mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj masło i zagnieć składniki palcami by powstały grudki. Dodaj płatki migdałowe i przemieszaj delikatnie z grudkami z mąki i masła. 

Kiedy ciasto wyrosło uderz je knykciami i rozciągnij na długość blachy i rozłóż je, nie musi być równe. Na wierzch ciasta poukładaj śliwki i wysyp na całość kruszonkę migdałową. 
Wstaw do rozgrzanego do 190 st. C piekarnika i piecz 25-30 minut. 

Ja podaję je na ciepło z filiżanką zimnego mleka!

Smacznego!
Inka

5 komentarze :

  1. Mmm, wygląda cudownie :)
    Uwielbiam zapach ciasta drożdżowego, szczególnie jesienią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Ja również uwielbiam zapach ciasta drożdżowego, a szczególnie jak jest z jakimiś owocami :)

      Pozdrawiam
      Inka

      Usuń
  2. wow, takiego przepisu na ciasto drożdżowe jeszcze nie widziałam, bardzo jestem ciekawa jak smakuje :) maxrekl

    OdpowiedzUsuń
  3. Ponadczasowe ciasto drożdzowe! Uwielbiam :)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

 
myTaste.pl