Pizza z pesto bazyliowym.





Ta wersja pizzy przypadnie do gustu tym, którzy nad życie kochają bazylię! Ponad to, tym którym znudziły się dotychczasowe sosy. Jest idealna na wiosnę i lato. Niezwykle aromatyczna, zupełnie inna! Lepsza..?! O, tak. Opracowałam również szybszy przepis na ciasto, bez czekania na wyrastanie drożdży, ot tak, żeby było łatwiej :)




Pizza z pesto bazyliowym
(1 pizza o średnicy 35 cm lub 2 mniejsze)

4 łyżeczki pesto bazyliowego (u mnie gotowe firmy Arrighi)
3 plastry szynki szwarcwaldzkiej pokrojone w paski
ok. 12 czarnych oliwek
mozzarella 
kilka kaparów (opcjonalnie)


Ciasto na pizzę II:

250 g mąki
20 g drożdży świeżych 
łyżka oliwy z oliwek
1/2 płaskiej łyżeczki soli
200 ml letniej wody


Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, sól, oliwę z oliwek, wodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. W razie, kiedy ciasto jest zbyt rzadkie podsypujemy je mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. 

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, rozwałkowujemy i przekładamy na blachę, rozsmarowujemy pesto, rozkładamy szynkę, oliwki, mozzarellę, kapary. Wstawiamy do piekarnika na 15 - 20 minut. I gotowe!

Po wyjęciu dekorujemy świeżymi liśćmi bazylii!






Smacznego!
Inka

6 komentarze :

  1. Hm może by tak jeden dzień w tygodniu okrzyknąć dniem domowej pizzy?
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polka:

    Jestem na tak!!! :))) Polka może jakaś wspólna akcja?

    Pozdrawiam
    Inka


    Pastawithapplepie:

    Ja też!!

    Pozdrawiam
    Inka

    OdpowiedzUsuń
  3. Extra pizza Inko. Podoba mi się i chętnie zjadłabym kawałek:)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  4. Majana:

    :) a ja właśnie dziś robię ponownie ... :)

    Pozdrawiam!
    Inka
    p.s. koniecznie wypróbuj !

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny pomysł, bo bardzo lubimy pesto :)

    OdpowiedzUsuń

 
myTaste.pl