Ta wersja pizzy przypadnie do gustu tym, którzy nad życie kochają bazylię! Ponad to, tym którym znudziły się dotychczasowe sosy. Jest idealna na wiosnę i lato. Niezwykle aromatyczna, zupełnie inna! Lepsza..?! O, tak. Opracowałam również szybszy przepis na ciasto, bez czekania na wyrastanie drożdży, ot tak, żeby było łatwiej :)
Pizza z pesto bazyliowym
(1 pizza o średnicy 35 cm lub 2 mniejsze)
4 łyżeczki pesto bazyliowego (u mnie gotowe firmy Arrighi)
3 plastry szynki szwarcwaldzkiej pokrojone w paski
ok. 12 czarnych oliwek
mozzarella
kilka kaparów (opcjonalnie)
Ciasto na pizzę II:
250 g mąki
20 g drożdży świeżych
łyżka oliwy z oliwek
1/2 płaskiej łyżeczki soli
200 ml letniej wody
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, sól, oliwę z oliwek, wodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. W razie, kiedy ciasto jest zbyt rzadkie podsypujemy je mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, rozwałkowujemy i przekładamy na blachę, rozsmarowujemy pesto, rozkładamy szynkę, oliwki, mozzarellę, kapary. Wstawiamy do piekarnika na 15 - 20 minut. I gotowe!
Po wyjęciu dekorujemy świeżymi liśćmi bazylii!
Smacznego!
Inka
Hm może by tak jeden dzień w tygodniu okrzyknąć dniem domowej pizzy?
OdpowiedzUsuń:)
UWIELBIAM pizze z pesto !
OdpowiedzUsuńPolka:
OdpowiedzUsuńJestem na tak!!! :))) Polka może jakaś wspólna akcja?
Pozdrawiam
Inka
Pastawithapplepie:
Ja też!!
Pozdrawiam
Inka
Extra pizza Inko. Podoba mi się i chętnie zjadłabym kawałek:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia
Majana:
OdpowiedzUsuń:) a ja właśnie dziś robię ponownie ... :)
Pozdrawiam!
Inka
p.s. koniecznie wypróbuj !
Bardzo fajny pomysł, bo bardzo lubimy pesto :)
OdpowiedzUsuń20g drozdzy na 250g maki??? Ludzie czy wyscie powariowali?! Jak to w ogole mozna nazwac pizza. Toz to jakas baba drozdzowa, i nie powiesz ze nie daje drozdzem a ciasto nie jest kwasne. No chyba ze sie nie ma smaku.
OdpowiedzUsuń