Jedno z moich ulubionych połączeń smakowych, jabłko i marcepan, do tego owinięte w chrupiące ciasto francuskie.
Podaję je jeszcze ciepłe z bitą śmietaną oprószoną cukrem cynamonowym*.
To jest tak dobry i szybki deser, że poważnie można się od niego uzależnić, więc uprzedzam Was :)
Zastanawiałam się jak je nazwać, trochę przypominają koperty, więc niech tak już zostanie, chyba że ktoś wpadnie na inny pomysł...
Francuskie koperty z jabłkiem i marcepanem
1 opakowanie ciasta francuskiego
1/2 obranego i pokrojonego na plasterki kwaśnego jabłka
100g masy marcepanowej pokrojonej na cienkie plasterki
dodatkowo:
łyżka mleka
łyżka brązowego cukru
Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować, podzielić na 8 kwadratów, na połowę każdego wyłożyć po kilka plastrów jabłka i podzielonej masy marcepanowej. Zakrywamy połową wolnego ciasta i zaklejamy. Postępujemy tak z każdym następnym. Piekarnik rozgrzewamy do 180st. C i przed włożeniem kopert do piekarnika smarujemy je mlekiem i obsypujemy cukrem, tak przygotowane układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na 15 minut. by się pięknie upiekły na złoty kolor.
Podajemy lekko przestudzone z bitą śmietaną oprószoną cukrem cynamonowym.
Smacznego!
Inka
*cukier cynamonowy to nic innego jak tylko cukier kryształ wymieszany z mielonym cynamonem np. na 100g cukru dodaję 1,5 płaskiej łyżeczki cynamonu, mieszam i gotowe.
Mniam, pyszne!:)
OdpowiedzUsuń