Moim zdaniem to potrójnie kokosowe ciasto - krem jest na mleczku kokosowym, bita śmietana jest z wiórkami kokosowymi, a na wierzchu ciasta znajdują się płatki kokosowe. To deser dla wielbicieli kokosowych nut, istne szaleństwo.
Coconut Cream piE
(Przepis od Moje Wypieki )
Ciasto:
175g mąki pszennej
100g zimnego masła
50g cukru pudru
1 żółtko
1-2 łyżki zimnej wody
Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść. z ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją i owinąć w folię spożywczą. Chłodzić w lodówce 30 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je na papierze do pieczenia ciasta na grubość ok 3 mm , przenieść nad formę do tarty (wysmarowaną wcześniej masłem) i odwrócić, zdjąć papier, a ciasto delikatnie docisnąć do formy i ponakłuwać widelcem.
Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać kulki ceramiczne (ja używam ryżu, świetnie się sprawdza). Podpiekamy wstępnie w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 15 minut. Po tym czasie usuwamy papier i pieczemy jeszcze 15-20 minut. Po wyjęciu wystudzić.
Krem budyniowy/nadzienie:
400ml mleka kokosowego
5 żółtek
100g drobnego cukru do wypieków
40g mąki pszennej
10g mąki ziemniaczanej
Żółtka i cukier ucieramy na białą, puszystą masę, dodajemy 50ml mleka kokosowego oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną i dalej miksujemy.
Resztę mleka zagotowujemy, do wrzącego mleka wlewamy masę żółtkową i gotujemy jak budyń, często mieszając aż zgęstnieje. Gotowy gorący krem przelać na upieczony wcześniej i wystudzony spód ciasta i odstawić do wystudzenia.
Dodatkowo:
300ml schłodzonej śmietany kremówki 30proc.
2 łyżeczki cukru pudru
1/2 szklanki wiórków kokosowych
płatki kokosowe do dekoracji
Kiedy ciasto jest już całkiem wystudzone ubijamy kremówkę na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Dodajemy wiórki kokosowe i całość delikatnie mieszamy, po czym wykładamy na wierzch tarty, dekorujemy płatkami kokosowymi.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Inka
p.s. poniżej książka z której ostatnio bardzo często korzystam, jest naprawdę godna polecenia !
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
To wygląda jak chmurka :D
OdpowiedzUsuńŚwietne! Uwielbiam kokosowe smaki, więc na pewno by mi posmakowało :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia