Podaruj mi trochę słońca!


Jest wtorek, szare popołudnie.
Powoli wkrada się jesień.
Wracam ze spaceru, który zwieńczony został wspaniałym zakupem na targu. Kupiłam dynię!
Można by rzec, jak co roku, a jednak uczucie jest, jakby to był pierwszy raz.
Najpiękniejsza na targu, właśnie ona została wybrana. Głęboki pomarańczowo – łososiowo - żółty kolor,  ten  kształt - pierwsze spojrzenie i już wiesz że to ta. 

W ten szary wtorek zrobię z mej dyni placuszki.
Podaruję wam trochę promyków słońca i oczywiście przepis na owe promyki.




Złociste placuszki dyniowe

200g mąki pszennej

1 jajko

ok. 700 g dyni (oczywiście wcześniej musimy usunąć część miąższu z pestkami)

szczypta soli

szczypta cukru

Do miski tarkujemy dynię na średnich otworach, wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie soli i cukru, wszystko mieszamy tak by składniki dobrze się ze sobą połączyły.
Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.
Podawać z dżemem, sosem czekoladowym, syropem klonowym, cukrem pudrem, co kto lubi -  można eksperymentować.

Właściwie mam propozycję byśmy wymienili się spostrzeżeniami, komu z czym najbardziej smakuje.
Zapraszam do zamieszczania komentarzy na temat „ Placuszki dyniowe smakują najlepiej z …”
Może dowiem się czegoś nowego?

Pozdrawiam Słonecznie
Inka

1 komentarze :

  1. Ja wcinałem te pyszne placuszki z konfiturą "Śliwka prażona z czekoladą o smaku orzechowym" - rewelacja.
    Dzięki za przepis na pyszne placki.

    OdpowiedzUsuń

 
myTaste.pl