Sernik uwielbiany przez większość, postanowiłam, że zrobię nieco inny niż planowałam, a zainspirowana sernikiem Trufli, wyczarowałam oto sernik pomarańczowy, jest wilgotny i bardzo aromatyczny.
Sernik pomarańczowy
spód:
24 ciastka Digestive
60g miękkiego masła
masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego mielonego
4jajka
pół pomarańczy dokładnie umytej i sparzonej
kropla olejku rumowego
6 łyżek stopionego masła
1 szklanka cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Ciastka kruszymy na proszek ( ja to robię rękoma, są tak kruche że spokojnie każdy da radę ) i łączymy z masłem. Wysmarowaną i oprószoną mąką tortownicę wykładamy wcześniej połączonymi z masłem ciastkami i wstawiamy na ok. 0,5 godziny do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy na puszystą masę z cukrem. Ser przekładamy do dużej miski i delikatnie łączymy z puszystą masą z żółtek i cukru , przelewamy rozpuszczone masło i mieszamy. Dodajemy startą skórkę i sok wyciśnięty z połowy pomarańczy, kropelkę olejku rumowego, czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej i delikatnie mieszamy. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno.
Podpiekamy lekko ok 10 minut w piekarniku sam spód z ciastek. Ubitą pianę łączymy bardzo powoli z masą serową i całość przekładamy na wystudzony spód. Pieczemy godzinę, po upieczeniu pozostawiamy z lekko uchylonymi drzwiczkami piekarnik by ciasto od razu nie opadło.
Podpiekamy lekko ok 10 minut w piekarniku sam spód z ciastek. Ubitą pianę łączymy bardzo powoli z masą serową i całość przekładamy na wystudzony spód. Pieczemy godzinę, po upieczeniu pozostawiamy z lekko uchylonymi drzwiczkami piekarnik by ciasto od razu nie opadło.
Smacznego!
Inka
o jaaaa... ale rewelacja!
OdpowiedzUsuńmm, kuszący!