Śledź w sosie musztardowo - majonezowym z porem, kolendrą i kminkiem.



I oto jest śledź!
Na wigilijnym stole nigdy go nie brakuje, sposobów na przyrządzanie jest bardzo dużo od tych z cebulką w oliwie po żydowskie przez kaszubskie itd. Ja dziś zrobiłam niby tradycyjnie, ale trochę inaczej. Kolendra nadaje lekko słodkawego posmaku, a musztarda ostrości, por chyba na przekór cebuli. Wyszły bardzo zrównoważone w smaku, dla osób lubiących lekko słodko - pikantne będą idealne. Śledzie podaję przeważnie z pumperniklem, pycha!



Śledź w sosie musztardowo - majonezowym z porem, kolendrą i kminkiem

6 małych płatów śledzia marynowanych w zalewie octowej
łyżka stołowa śmietany 18%
łyżka stołowa majonezu
łyżeczka czubata musztardy / u mnie sarepska
pół łyżeczki nasion kolendry
4 ziarenka pieprzu
1/3 łyżeczki nasion kminku
biała część pora ok. 10 cm kawałek



Śledzie odsączamy z zalewy, kroimy na małe  kawałki i przekładamy do naczynia. W osobnej miseczce mieszamy śmietanę, majonez i musztardę, dodajemy utłuczone w moździerzu przyprawy ( oprócz kminku ) wszystko mieszamy. Por blanszujemy przez ok 5 minut w gorącej wodzie, po czym wyjmujemy, zlewamy zimną wodą, odsączamy i kroimy na pół a później w cienkie półplasterki. Dodajemy go do naczynia ze śledziem i posypujemy kminkiem, delikatnie mieszamy. Śledzie z porem polewamy sosem i mieszamy, najlepiej jak zakryjemy je szczelnie i wstawimy na co najmniej pół godziny do lodówki przed jedzeniem, będą bardziej aromatyczne. 

Smacznego!
Inka

p.s. Dla tych co jeszcze nie mają pomysłów na ciasta, dziś kilka tych, bez których ja nie wyobrażam sobie świąt czyli sernik, makowiec i piernik. 

4 komentarze :

  1. Uwielbiam sledzie. I tesknie do ich smaku. Zawsze sa u nas na swiateczne okazje na stole rodzinnym.
    Usciski!

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniała kompozycja! wesołych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  3. Agnieszko:

    Ja również je uwielbiam!


    wilczyca-Aga:

    dziękuję! i również wesołych i pełnych ciepła!


    Kuchareczka:

    Dziękuję i wzajemnie!

    Pozdrawiam cieplutko
    Ink

    OdpowiedzUsuń

 
myTaste.pl