Brokuł pod beszamalem z chorizo i Grana Padano.




Uwielbiam beszamel, uwielbiam kiedy z lejącej konsystencji zmienia się w gęsty, aksamitny sos, uwielbiam na koniec doprawiać go mocnym akcentem gałki muszkatołowej...
Brokuł ma ten kolor, który dodaje energii i prezentuje się, no nieprzyzwoicie :)
Grana Padano to zdecydowanie mój ulubiony ser, faktura po przełamaniu i smak co najmniej wprawiają mnie w zachwyt. 
Chorizo ostre i bardzo wyraziste, ostatnio dodaję je również do omletów.
To danie jest od pewnego czasu moim ulubionym i zaskakującym znajomych, niewymagające, szybkie i w sam raz na obiad czy kolację. 






Brokuł pod beszamelem z chorizo i Grana Padano
(porcja dla 4 osób)


2 średniej wielkości brokuły
200 g sera Grana Padano / można zastąpić innym o wyrazistym smaku np. polski Szafir czy litewski Dziugas
150 g chorizo
100 g makaronu Fusilli 

Makaron gotujemy al dente, wykładamy na dno formy do tarty. Brokuł myjemy, różyczkujemy i  podgotowujemy w lekko osolonej wodzie (tak by był jeszcze chrupiący ok. 5 minut), odsączamy na durszlaku i wykładamy na makaron. Chorizo kroimy w kosteczkę i rozkładamy na brokuł. Wszystko zalewamy sosem beszamelowym. Na wierzch wykładamy Grana Padano. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w 190 st. C do momentu aż ser będzie złocisto-brązowy ok. 20-25 minut.



sos beszamelowy
( z przepisu Michela Roux'a "Ciasta pikantne i słodkie")

30 g masła
30 g mąki
500 ml mleka
sól i świeżo zmielony pieprz
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej (niekoniecznie) / dodaję sporą szczyptę

Masło roztopić w rondlu, wsypać mąkę i podgrzewać 2 minuty na małym ogniu ciągle mieszając trzepaczką, tak by powstała biała zasmażka. Wlać mleko i wymieszać. Powoli doprowadzić sos do wrzenia, nie przerywając mieszania. Gdy zawrze zmniejszyć ogień i podgrzewać jeszcze 5 minut, stale mieszając. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołowej. 
 


Smacznego!
Inka


6 komentarze :

 
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

myTaste.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne