Uwielbiam beszamel, uwielbiam kiedy z lejącej konsystencji zmienia się w gęsty, aksamitny sos, uwielbiam na koniec doprawiać go mocnym akcentem gałki muszkatołowej...
Brokuł ma ten kolor, który dodaje energii i prezentuje się, no nieprzyzwoicie :)
Grana Padano to zdecydowanie mój ulubiony ser, faktura po przełamaniu i smak co najmniej wprawiają mnie w zachwyt.
Chorizo ostre i bardzo wyraziste, ostatnio dodaję je również do omletów.
To danie jest od pewnego czasu moim ulubionym i zaskakującym znajomych, niewymagające, szybkie i w sam raz na obiad czy kolację.
Brokuł pod beszamelem z chorizo i Grana Padano
(porcja dla 4 osób)
2 średniej wielkości brokuły
200 g sera Grana Padano / można zastąpić innym o wyrazistym smaku np. polski Szafir czy litewski Dziugas
150 g chorizo
100 g makaronu Fusilli
sos beszamelowy
( z przepisu Michela Roux'a "Ciasta pikantne i słodkie")
30 g masła
30 g mąki
500 ml mleka
sól i świeżo zmielony pieprz
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej (niekoniecznie) / dodaję sporą szczyptę
Masło roztopić w rondlu, wsypać mąkę i podgrzewać 2 minuty na małym ogniu ciągle mieszając trzepaczką, tak by powstała biała zasmażka. Wlać mleko i wymieszać. Powoli doprowadzić sos do wrzenia, nie przerywając mieszania. Gdy zawrze zmniejszyć ogień i podgrzewać jeszcze 5 minut, stale mieszając. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołowej.
Smacznego!
Inka
pyszności, czuję ten zapach !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
pysznie!
OdpowiedzUsuń:)))
OdpowiedzUsuńmiłego wieczoru!
pozdrawiam
Inka
To ja poproszę sporą porcję;)
OdpowiedzUsuń:))
OdpowiedzUsuńRewelacja. Uwielbiam brokuły więc muszę wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam