Biała papryka faszerowana mięsem i ryżem.









































































Papryka faszerowana tradycyjnie czyli mięsem mielonym i ryżem. Miała być z kuskusem ale w ostateczności tradycji stało się zadość. Najlepsza ze wszystkich papryk do faszerowania, idealna wielkość i aromat, dlatego nadaje się głównie do faszerowania, bo na surowo jest ot, bardziej gorzka i jakby pozbawiona smaku. Na letnie obiady jest idealna.


Biała papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem


8 białych papryk Romatca lub Belladonna
0,5 kg mięsa mielonego (300 g łopatki i 200 g szynki)
1 szalotka
2 torebki ryżu białego
3 płaskie łyżeczki soli
1 płaska łyżka papryki słodkiej
pół łyżeczki pieprzu
pół łyżeczki kminku / może być również mielony
łyżeczka kolendry / najlepiej zmiażdżyć w moździerzu
łyżeczka ziół prowansalskich
2 papryczki chilli
kilka liści laurowych
8 - 16 listków bazylii 
3 ziarna jałowca
5 łyżek oleju arachidowego / może być również rzepakowy
woda / ilość zależy od wielkości naczynia

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i studzimy. Papryki myjemy i odcinamy wieczko wyjmujemy środek z gniazdem i odkładamy. Wcześniej sprawdzamy czy będą nam wszystkie pasowały do naczynia, w którym je będziemy zapiekać (najlepsze naczynie to takie, które ma pokrywkę). Mięso przekładamy do dużej miski, dodajemy posiekaną drobno szalotkę, sól, pieprz, kminek, kolendrę, paprykę słodką, zioła prowansalskie i 3 łyżki oleju. mieszamy całość, po czym  dodajemy wystudzony ryż i ponownie dokładnie mieszamy. Papryki wypełniamy mięsem wymieszanym z ryżem i układamy w formie. Na wierzch każdej papryki układamy listek/listki bazylii. Do naczynia, w którym są już papryki wkładamy liście laurowe, przekrojone w szerz papryczki chilli, ziarna jałowca, dodajemy 2 łyżki oleju i zalewamy wodą do wysokości 1/3 naczynia, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 210 st. C piekarnika na 35 - 40 minut. 

Na drugi dzień (o ile zostanią) możemy nasze papryki w bardzo prosty sposób odgrzać, mianowicie do garnuszka wkładamy je tak jak do naczynia, w którym się zapiekały i dolewamy wodę do 1/3 wysokości papryki i gotujemy na małym ogniu 7 - 10 minut, pod lekko uchylonym przykryciem.





Smacznego!
Inka





5 komentarze :

  1. Faszerowane papryki uwielbiam, szczególnie z mięsem. Twoje wyglądają świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sprawdzony, dobry przepis - lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też najczęściej faszeruję białą paprykę. Takie faszerowane warzywa zawsze kojarzą mi się z latem;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sylwia:
    Dzięki, ja również je uwielbiam :)


    Mr.& Mrs. Sandman:
    :)


    Panna Malwinna:
    Mi również, i latem smakują najlepiej, świeże i dobrze przyrządzone :))

    Pozdrawiam.
    Inka

    OdpowiedzUsuń
  5. faszerowane papryki - pychota!
    robię często na grillu :)
    http://www.zgrilla.pl/zielona-papryka-z-grilla-faszerowana-kasza-i-watrobka/
    z różnymi farszami :)

    OdpowiedzUsuń

 
myTaste.pl