Krokiety z kapustą i pieczarkami.


Na ostatnią chwilę, tak by były jak najświeższe i dla tych co jeszcze się zmagają z inspiracją ... 



Krokiety z kapustą i pieczarkami


Farsz:

0,5 kg kapusty kiszonej
0,5 kg pieczarek
2 marchewki
1 pietruszka
sól, pieprz
olej
pół łyżeczki świeżo zmielonego kminku
kilka ziarenek gorczycy

Kapustę płuczemy w zimnej wodzie po czym władamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy przez 40 minut. Pieczarki, marchewki i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce (pieczarki też, jest to najprostszy sposób). Przekładamy do patelni z olejem i dusimy aż pieczarki wyparują swój sok. Doprawiamy i dodajemy wcześniej pokrojoną drobno kapustę. Smażymy jeszcze chwilę by składniki się ze sobą dobrze wymieszały. Odstawiamy do ostudzenia.


Ciasto na naleśniki:

2 jajka
250 g mąki pszennej
600 ml mleka / wody
szczypta soli
olej do smażenia

dodatkowo:
rozkłócone jajko i bułka tarta do panierki


Wszystkie składniki dokładnie miksujemy w wysokiej misce. Na patelnię porcjujemy olej np. silikonowym pędzelkiem i smażymy z obu stron.

Na każdy naleśnik nakładamy niewielką ilość farszu i naleśnik zwijamy w rulon zakładając boczne brzegi. I tak do ostatniego naleśnika. Każdy krokiet obtaczamy w jajku, oprószamy w bułce tartej i smażymy na złoto.







































Smacznego!
Inka

2 komentarze :

  1. Pyszności.:)
    Wesolych Świąt Inko!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję i wzajemnie wiele ciepła!
    Pozdrawiam
    Inka

    OdpowiedzUsuń

 
myTaste.pl