Na ostatnią chwilę, tak by były jak najświeższe i dla tych co jeszcze się zmagają z inspiracją ...
Krokiety z kapustą i pieczarkami
Farsz:
0,5 kg kapusty kiszonej
0,5 kg pieczarek
2 marchewki
1 pietruszka
sól, pieprz
olej
pół łyżeczki świeżo zmielonego kminku
kilka ziarenek gorczycy
Kapustę płuczemy w zimnej wodzie po czym władamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy przez 40 minut. Pieczarki, marchewki i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce (pieczarki też, jest to najprostszy sposób). Przekładamy do patelni z olejem i dusimy aż pieczarki wyparują swój sok. Doprawiamy i dodajemy wcześniej pokrojoną drobno kapustę. Smażymy jeszcze chwilę by składniki się ze sobą dobrze wymieszały. Odstawiamy do ostudzenia.
Ciasto na naleśniki:
2 jajka
250 g mąki pszennej
600 ml mleka / wody
szczypta soli
olej do smażenia
dodatkowo:
rozkłócone jajko i bułka tarta do panierki
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy w wysokiej misce. Na patelnię porcjujemy olej np. silikonowym pędzelkiem i smażymy z obu stron.
Na każdy naleśnik nakładamy niewielką ilość farszu i naleśnik zwijamy w rulon zakładając boczne brzegi. I tak do ostatniego naleśnika. Każdy krokiet obtaczamy w jajku, oprószamy w bułce tartej i smażymy na złoto.
Smacznego!
Inka
Pyszności.:)
OdpowiedzUsuńWesolych Świąt Inko!:)
Dziękuję i wzajemnie wiele ciepła!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Inka