Pizza Pan!



A w sobotę zrób pizzę!
Wystarczy kilka chwil by zagnieść ciasto, w trakcie wyrastania zrób sos, pokrój dodatki i już prawie wszystko gotowe. Pieczenie trwa 15 minut i można cieszyć się smakiem!
Pizza Pan to jedna z moich ulubionych wersji, grube, mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz ciasto, to jest coś co barrrrdzo lubię. Od czasu do czasu trzeba sobie na nią pozwolić, inaczej coś jest nie tak :)

CIASTO:

300g mąki pszennej
150 ml letniej wody
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżka oliwy z oliwek

7g suchych drożdży
2 łyżeczki mąki
3 łyżki letniej wody

W misce wymieszać 2 łyżeczki mąki z 3 łyżkami wody, dodać drożdże, wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić na 5 minut.
Wsypać do miski z drożdżami, mąkę, sól, dodać letnią wodę i oliwę. Składniki wymieszać, przełożyć na blat oprószony mąką i zagniatać ciasto do momentu, kiedy będzie elastyczne i nie będzie przylepiało się do rąk.
W razie potrzeby podsypać 1 maksymalnie 2 łyżkami mąki. Ciasto uformować w kulę.
Przełożyć do oprószonej mąką miski, oprószyć mąką i przykryć folią spożywczą.
Odstawić w ciepłe miejsce na 1 1/2 godziny, by wyrosło.

SOS POMIDOROWY:

400ml (1 puszka) pomidorów krojonych
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku pokrojony w cienkie plasterki
garść świeżego oregano / ew. 1 łyżeczkę suszonego
garść świeżych liści bazylii
sól, pieprz
1 płaska łyżeczka cukru

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojony czosnek i posiekane oregano. Smażymy na średnim ogniu do czasu, aż czosnek lekko zbrązowieje. Dodajemy pomidory, zmniejszamy ogień do małego i smażymy sos przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką cukru.
Po wyłączeniu sosu dodajemy posiekaną bazylię następnie sos mieszamy i studzimy.


DODATKI:

łyżka kaparów
chorizo pokrojone w cienkie plasterki
mozzarella

Można również użyć swoich ulubionych dodatków!

Rozgrzewamy piekarnik do 200-220 st. C. 
Kiedy ciasto wyrosło, przekładamy je do foremki (wystarczy wpisać w google pizza pan, a od razu wyskoczy wam znajoma foremka) wcześniej wysmarowanej lekko oliwą z oliwek. Ciasto formujemy jak na tartę, brzegi muszą być wysokie. Na cieście rozsmarowujemy 5 łyżeczek sosu, układamy chorizo, mozzarellę i kapary. Wkładamy do piekarnika na 15 minut! I już! Gotowe!


































Smacznego!
Inka

1 komentarze :

 
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

myTaste.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne