Puszysty omlet z kremem krówkowym.



Śniadanie to podstawa dobrego dnia, czyli dobre śniadanie = dobry dzień!
Ostatnio siedząc w restauracyjnym ogródku podsłuchałam rozmowę (właściwie monolog) mężczyzny w wieku ok. 35 lat, opowiadał swoim znajomym, o wakacjach. To co mnie urzekło najbardziej, to opowieść o bezowych plackach, jak je nazwał. Zapewniał swoich słuchaczy, że nie był to zwykły sos na tych bezach, tylko sos z prawdziwych truskawek, o wakacjach nic więcej nie wspomniał, tylko rozpływał się we wspomnieniach smaku... uhh, uhmm itp. itd.
Byłam pozytywnie poruszona i siedziałam z uśmiechem na twarzy, patrząc na morze, i myślałam o tym, że czas - dobry czas - jest wtedy kiedy wokoło są szczęśliwi ludzie, a przynajmniej tacy, którzy mają wspaniałe wspomnienia.
Dlatego dobre śniadanie to podstawa. A obdarowywanie ludzi wokół siebie dobrym jedzeniem jest czymś naprawdę pięknym.
Miłego dnia! :)

Puszysty omlet z kremem krówkowym
(składniki na dwa omlety)

4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mleka
2 łyżki masła

krem krówkowy

Łyżkę masła roztapiamy na patelni, w tym czasie miksujemy 2 jajka na puszystą masę, dodajemy 2 łyżki mąki i łyżkę mleka, jeszcze raz krótko miksujemy i wylewamy na patelnię. Smażymy na średnim ogniu ok 4 minut, przewracamy na drugą stronę, smarujemy łyżką kremu krówkowego  i smażymy dosłownie 2 minuty. Przekładamy na talerz, składamy na pół i oprószamy cukrem pudrem. Tak samo postępujemy z drugi omletem.



Smacznego!
Inka


3 komentarze :

  1. Ależ to piękne,smaczne śniadanie.:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjęcie z kęsem na łyżeczce spowodowało, że prawie polizałam ekran komputera:) Takie śniadanie to skarb!

    OdpowiedzUsuń
  3. Majana:

    o tak! warto zrobić, warto zjeść i na pewno warto mieć w domu krem krówkowy!

    Magda Mirabelles:

    Mam nadzieję, że obyło się bez podgryzania ..:)

    Pozdrawiam
    Inka

    OdpowiedzUsuń

 
myTaste.pl