Kasza bulgur to było moje wielkie odkrycie kulinarne, ma wyjątkowy, charakterystyczny, orzechowy posmak, można dodawać ją do sałatek i dań głównych, jak i do zapiekanek. I co ważne bardzo szybko można ją przyrządzić. To danie poniżej powstało z potrzeby chwili, i tego co akurat było w lodówce. Polecam Wam stosować różne wariacje, choć mam nadzieję, że kogoś z was zainspirowałam do wypróbowania mojego przepisu i bulguru.
Bulgur z sosem pomidorowym, papryką i chorizo
200g kaszy bulgur
400 g wody ze szczyptą soli
1 łyżka oliwy z oliwek
150 g chorizo (pokrojonego z półplasterki)
1 cebula posiekana
6 średnich pomidorów (obranych ze skórki i pokrojonych)
3/4 szklanki wody
1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
1/2 łyżeczki czubrycy
szczypta papryki wędzonej
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy cebulę i chorizo. Dodajemy paprykę i dusimy ok. 10 minut na średnim ogniu. Dodajemy pomidory, chwilę podsmażamy, wlewamy wodę i dodajemy sól, pieprz, czubrycę i paprykę wędzoną, mieszamy i na małym ogniu gotujemy ok 10-15 minut.
Na drugiej patelni podgrzewamy oliwę, wrzucamy bulgur i mieszając podsmażamy aż się przyrumieni ok. 2 minut. Potem wlewamy wodę z solą, zmniejszamy ogień i od czasu do czasu mieszamy pozostawiając bulgur na 10 minut.
Ugotowany bulgur przekładamy do miski, polewamy sosem z chorizo i podajemy udekorowany np. bazylią (równie dobrze będzie pasowała natka pietruszki).
Smacznego!
Inka
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Uwielbiam jak coś ma orzechowy posmak ... :))
OdpowiedzUsuńTo w takim razie polubisz bulgur, :)
UsuńPrzepysznie prezentuje się Twoje danie .... Uwielbiam takie połączenia :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)
Dziękuję :) ! Również pozdrawiam!
Usuńuwielbiam, polecam wszystkim!! :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń