Orange French Toast


Smak pomarańczy dodaje tak wiele energii, że warto korzystać z takich przepisów jak ten. Szczególnie gdy za oknem robi się już szaro i zimno. Takie śniadanie stawia na nogi i sprawia że jest się naładowanym pozytywnie na cały dzień. 

Orange French Toast  
(przepis zaczerpnięty z książki "Nigella ekspresowo")
 
2 jajka 
skórka otarta z 1 pomarańczy  
60 ml pełnotłustego mleka
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
6 grubych kromek babki drożdżowej lub chałki

Syrop pomarańczowy

sok z 1 pomarańczy 
łyżka konfitury lub dżemu z pomarańczy
50 g cukru pudru

1 łyżka masła

W szerokim i płaskim naczyniu roztrzep jajka, skórkę z pomarańczy, mleko i cynamon. Zanurz kromki babki aby nasiąknęły w mieszaninie i odstaw na czas robienia syropu pomarańczowego.
Do rondla wlej sok z pomarańczy, konfiturę i cukier, zamieszaj i zagotuj. Zmniejsz płomień i podgrzewaj na średnim płomieniu 10-15 minut mieszając od czasu do czasu. 

Masło rozgrzej na patelni i smaż tosty po 2 minuty z każdej strony, aż będą złociste. 

Na talerz wyłóż tosty polej syropem i od razu podawaj. 
Jeśli zostanie ci syrop można go wykorzystać np. do polania brownie. :)



Smacznego!
Inka

5 komentarze :

  1. Uwielbiam crepes suzette, więc i takie tosty muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak! Zapewne po spróbowaniu będziesz w pomarańczowym niebie :)

    Pozdrawiam
    Inka

    OdpowiedzUsuń
  3. OD samego patrzenia robi się lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oh Aurora, ty wiesz jak człowieka osłodzić :)

    OdpowiedzUsuń

 
myTaste.pl