Odwrócone ciasto z żurawiną.



Niektórzy powiedzieliby, że to tarta tatin, ale moim zdaniem to po prostu odwrócone ciasto z żurawiną. Zaczerpnęłam przepis z książki Nigelli Lawson"Jak być domową boginią". To ciekawe, bo wiele razy ją kartkowałam i dopiero teraz (kiedy najpierw kupiłam żurawinę) zauważyłam to ciasto! 
Przepis jest banalnie prosty, ciasto powstaje w 40 minut! Kto chciałby się skusić na ciasto, które smakuje trochę jak piernik a jednocześnie jest kwaskowate. 
Fantastyczne połączenie!


Odwrócone ciasto z żurawiną

175 g żurawiny (umytej)/ u mnie 200 g
50 g i 125 g masła 
100 g i 110 g drobnego cukru
125 g mąki
szczypta soli 
1 łyżeczka cynamonu
2 duże jajka
4 - 5 łyżek pełnotłustego mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

forma do pieczenia o średnicy 20-21 cm.



Od razu rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C razem z blachą.

W rondlu roztapiamy 50 g masła, dosypujemy 110 g cukru mieszamy, dodajemy żurawinę mieszamy i zdejmujemy, po czym gotową żurawinę przekładamy do formy i odstawiamy.

Do malaksera wsypujemy mąkę, sól, proszek do pieczenia, cynamon, 100 g cukru i 125 g masła pokrojonego w kostkę, oraz jajka, miksujemy. Miksując dolewamy mleko tak by miało konsystencję ciasta naleśnikowego.  Zmiksowanym ciastem zalewamy żurawinę i wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy 30 minut. Ciasto jest gotowe kiedy jest sprężyste, brązowe i odstaje od formy.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika i przykrywamy talerzem, wraz z formą odwracamy do góry nogami i podnosimy formę, potrzebne są rękawice ochronne!!! 
Podajemy lekko przestudzone! 



Smacznego!
Inka

4 komentarze :

  1. Bardzo smacznie wygląda. Robiłam raz ciasto odwracane, ale z rabarbarem. Muszę kiedyś spróbować tego przepisu.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uhm z rabarbarem :) to musiało być pyszne. To ciasto ma w sobie coś świątecznego :)
      Myślę, że można teraz zakupić żurawinę i użyć jej bliżej świąt w tym cieście. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. zaintrygowało mnie słowo "odwrócone" w tytule ;) a sam przepis brzmi ciekawie :) dlasklepow

    OdpowiedzUsuń

 
myTaste.pl