* Frrrozen Haute Chocolate
Frrrozen Haute Chocolate
* Frrrozen Haute Chocolate
SERENDIPITY 3 zapewne wielu z was coś ta nazwa mówi, wielu z was czytało o tych najdroższych lodach za 1 tys. $ i wielu z was zapewne chciałoby tam się znaleźć, bo przecież desery mają tam najlepsze. Podobno!
SERENDIPITY 3 to restauracja, mieszcząca się w Nowym Yorku tam jadała Marilyn Monroe, Andy Warhol (który podobno płacił tam rysunkami za zamówione jedzenie) i wiele znanych osób. Ekskluzywne desery i właściciel z diamentowym błyskiem w oku czarują bez opamiętania od przeszło 50 lat. Restauracja powstała w 1954 r. A nazwę Serendipity ukuł Horace Walpole po przeczytaniu perskiej baśni pt. „The Three Pinces of Serendip”. Historia ta mówi o trzech mężczyznach, którzy otrzymali swoją misję do wykonania, ale zawsze po drodze znajdywali coś nie związanego z tematem, a w rzeczywistości okazywało się to potrzebne. Odkrywali oni te rzeczy dzięki łaskawości fortuny oraz bystrości swego umysłu, który był w stanie dostrzec coś wyjątkowego. Serendip jest perską nazwą Sri Lanki.
SERENDIPITY 3 to restauracja, mieszcząca się w Nowym Yorku tam jadała Marilyn Monroe, Andy Warhol (który podobno płacił tam rysunkami za zamówione jedzenie) i wiele znanych osób. Ekskluzywne desery i właściciel z diamentowym błyskiem w oku czarują bez opamiętania od przeszło 50 lat. Restauracja powstała w 1954 r. A nazwę Serendipity ukuł Horace Walpole po przeczytaniu perskiej baśni pt. „The Three Pinces of Serendip”. Historia ta mówi o trzech mężczyznach, którzy otrzymali swoją misję do wykonania, ale zawsze po drodze znajdywali coś nie związanego z tematem, a w rzeczywistości okazywało się to potrzebne. Odkrywali oni te rzeczy dzięki łaskawości fortuny oraz bystrości swego umysłu, który był w stanie dostrzec coś wyjątkowego. Serendip jest perską nazwą Sri Lanki.
* na zdjęciu Stephen Bruce właściciel Serendipity 3
* na zdjęciu Andy Warhol przy Serendipity 3
Do niedawna pierwsze skrzypce w Serendipity 3 grał deser lodowy Golden Opulence Sundae, za który trzeba było zapłacić 1 tys. $. Golden Opulence Sundae to deser na który składają się hm... a właściwie sami zobaczcie TU . Jest Magia!
* na zdjęciu wejście do Serendipity
* na zdjęciu wnętrze Serendipity
Właściciel Serendipity 3 Stephen Bruce przyznaje, że sprzedaje średnio 1 taki deser GOS w tygodniu, oczywiście zamówienie takiego deseru nie przyjdzie nam tak łatwo, trzeba o to zadbać stosunkowo wcześniej min. 48 h wcześniej ponieważ składniki sprowadzane są z kilku zakątków świata by powstał ten smakołyk.
W restauracji można oprócz tak wysławianych deserów min. zjeść lunch np. najbardziej znane ich , wypić kawę i posmakować innych zapewne równie pysznych, ale innych od tych sławnych deserów. Znajduje się tam także sklepik z "kiczowatymi" kubkami czy pucharkami do deserów, ale także można tam kupić świeczki i czekolady w proszku.
* jeden z deserów
*
Po tak spektakularnych lodach i sukcesie wydaje mi się, że rzecz z 25 tys. $ deserem jest postępem w sztuce, którą tworzy Stephen Bruce, niemal każdy artysta dąży do osiągnięcia jak najdoskonalszego stadium, dla jednych będzie to uduchowienie, dla innych malarstwo, rzeźba czy inne formy sztuki plastycznej, ale istnieją tysiące takich najdoskonalszych stadiów, więc to jest jedno z nich i prezentuje się wyśmienicie.
A do tego wszystkiego podoba mi się u pana Stephen'a Bruca takie pogodne usposobienie, bez tego w życiu nic nie wyjdzie. :)
Wracając, najdroższy deser świata kosztuje 25 tys. $ i jest nim właśnie Frrrozen Haute Chocolate.
Zastanawiałam się czy chciałabym go spróbować, przełamać granicę i wejść w posiadanie tajemnicy smaku dostępnej tylko dla nielicznych, odpowiedź jest prosta TAK!
Wracając, najdroższy deser świata kosztuje 25 tys. $ i jest nim właśnie Frrrozen Haute Chocolate.
Zastanawiałam się czy chciałabym go spróbować, przełamać granicę i wejść w posiadanie tajemnicy smaku dostępnej tylko dla nielicznych, odpowiedź jest prosta TAK!
Na tę okazję założyłabym czarne aksamitne szpilki...
Wyszłabym ze złotą łyżeczką w dłoni i złotą wysadzaną diamentami bransoletką na nadgarstku wykonaną przez jubilerską markę Euphoria New York. To wchodzi w skład tego deseru. Łyżeczka jest wykonana z 18 – to karatowego złota wysadzana kilkoma diamentami, podobnie bransoletka z tym, że ilość diamentów jest większa. Nie wiem czy deser jest gratisem do łyżeczki i bransoletki czy na odwrót? Całość, którą się je to także nie lada gratka dla wielbicieli czekolady, Frrrozen Haute Chocolate to lody wykonane z 28 najdroższych gatunków kakao, na wierzchu tego deseru znajduje się bita śmietana z truflami z Francji, których funt (czyli 45 dag) kosztuje 2600 $, całość podana jest w pięknie ozdobionym na złoto (prawdziwym złotem) pucharze i oprószona złotym pyłkiem.
Czy jest ktoś kto nie miałby ochoty spróbować? Od razu stwierdzam, że nie wierzę!
Na koniec krótki filmik CNNMoney o tych dwóch deserach TU
Linki do strony Serendipity 3 tu i tu .
Miłego dnia!
Inka
Linki do strony Serendipity 3 tu i tu .
Miłego dnia!
Inka
*zamieszczone zdjęcia pochodzą z internetu
0 komentarze :
Prześlij komentarz