Ciasto czekoladowe z sosem pomarańczowym.




Czekolada i pomarańcze to bardzo zgrany duet. Połączenie tych smaków przywołuje mi na myśl wspomnienia ze świąt bożegonarodzenia. Takie zestawienie sprawdza się zimą, pomarańcze pachną bardziej "pomarańczowo", a czekolada sprawia, że czuję się doładowana energią nawet po małym kęsie. Warto zapamiętać ten przepis i w trakcie zbliżającego się czasu stosować jako środek terapeutyczny :).

Ciasto czekoladowe z sosem pomarańczowym
(przepis z książki Najlepsze dania Billa; Billa Grangera)


350 g cukru pudru
80g kakao w proszku
60g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka (roztrzepane)
200g masła (stopionego i ostudzonego)
2 łyżeczki aromatu waniliowego
200g gorzkiej czekolady (pokruszonej)

Piekarnik rozgrzewamy do 160 st. C. Kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia.

Mieszamy cukier, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy jajka, masło, aromat waniliowy i pokruszoną czekoladę. Przekładamy do formy i pieczemy 40-45 minut.

Po wyjęciu z piekarnika zostaw ciasto w formie do lekkiego ostudzenia, potem przełóż na drucianą siatkę. Podziel na kwadraty i przed podaniem polej sosem pomarańczowym. Jeśli chcesz by było jeszcze bardziej pomarańczowo, udekoruj talerz z ciastem świeżym plastrem pomarańczy.

Sos pomarańczowy

sok z 2 pomarańczy
skórka tarta z 1 pomarańczy
50g masła
50g cukru

Do rondla przelewamy sok z pomarańczy, dodajemy skórkę pomarańczową, mało i cukier. 
Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy do uzyskania konsystencji syropu ok.20 minut.




Smacznego!
Inka

7 komentarze :

  1. Czekolada i słoneczne pomarańcze, to musiało by pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Słodka czekolada i słoneczne pomarańcze - to musiało smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda i brzmi pysznie, koniecznie muszę wypróbować ten przepis :)
    mojepomyslynawnetrza

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki za przepis, na pewno spróbuję:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

 
myTaste.pl