Soczyste, pachnące i słodkie brzoskwinie, z reguły jedzone na surowo. Tym razem chciałam Wam zaproponować szybki deser czy podwieczorek, na ciepło z orzechami które tak bardzo kojarzą się z jesienią!
Zapiekane brzoskwinie z orzechami
(przepis na 4 osoby)
4 brzoskwinie(umyte, osuszone, wypestkowane, przekrojone na ćwiartki)
100 g posiekanych orzechów pół na pół włoskie i laskowe (stosujemy ulubione)
50 g miodu lipowego lub wielokwiatowego
łyżka likier orzechowy (opcjonalnie)
Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C.
Brzoskwinie układamy w żaroodpornym naczyniu. W misce mieszamy orzechy, miód i likier orzechowy, gotową mieszankę orzechową rozkładamy równomiernie na brzoskwiniach. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut.
Wyjmujemy i lekko studzimy. Podajemy ze śmietaną, można dodatkowo polać deser syropem klonowym lub miodem.
Smacznego!
Inka
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Niebo w gębie ;)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie! Pozdrawiam
UsuńZ miłą chęcią zjadłabym takie na podwieczorek...może ktoś mi podrzuci je do pracy?;)
OdpowiedzUsuńZ tym może być różnie, ale czasem wystarczy "głośno myśleć" ;)
UsuńPozdrawiam Inka
Nie no.. takiego smaka robić? Wpraszam się na to cudo! :)
OdpowiedzUsuńTrochę już za późno :P Ale następnym razem mogę dać znać !
UsuńPozdrawiam
Inka
A ja właśnie włożyłam do piekarnika jabłko :)
OdpowiedzUsuńMniam. :)
UsuńPozdrawiam
Inka
świetny pomysł na deser na ciepło!
OdpowiedzUsuńW takim razie do dzieła, jest mega prosty i co niektórych zwala z nóg! :)
UsuńPozdrawiam
Inka
Ależ cudowne, pyszności!:)
OdpowiedzUsuńDzięki, :)
UsuńPozdrawiam
Inka
bardzo fajny przepis, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńchrobry.mielno.pl
Polecam, jest pyszny!
UsuńPozdrawiam ciepło
Inka
Wspaniałe!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam