Czekolada i pomarańcze to bardzo zgrany duet. Połączenie tych smaków przywołuje mi na myśl wspomnienia ze świąt bożegonarodzenia. Takie zestawienie sprawdza się zimą, pomarańcze pachną bardziej "pomarańczowo", a czekolada sprawia, że czuję się doładowana energią nawet po małym kęsie. Warto zapamiętać ten przepis i w trakcie zbliżającego się czasu stosować jako środek terapeutyczny :).
Ciasto czekoladowe z sosem pomarańczowym
(przepis z książki Najlepsze dania Billa; Billa Grangera)
350 g cukru pudru
80g kakao w proszku
60g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka (roztrzepane)
200g masła (stopionego i ostudzonego)
2 łyżeczki aromatu waniliowego
200g gorzkiej czekolady (pokruszonej)
Piekarnik rozgrzewamy do 160 st. C. Kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia.
Mieszamy cukier, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy jajka, masło, aromat waniliowy i pokruszoną czekoladę. Przekładamy do formy i pieczemy 40-45 minut.
Po wyjęciu z piekarnika zostaw ciasto w formie do lekkiego ostudzenia, potem przełóż na drucianą siatkę. Podziel na kwadraty i przed podaniem polej sosem pomarańczowym. Jeśli chcesz by było jeszcze bardziej pomarańczowo, udekoruj talerz z ciastem świeżym plastrem pomarańczy.
Sos pomarańczowy
sok z 2 pomarańczy
skórka tarta z 1 pomarańczy
50g masła
50g cukru
Do rondla przelewamy sok z pomarańczy, dodajemy skórkę pomarańczową, mało i cukier.
Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy do uzyskania konsystencji syropu ok.20 minut.
Smacznego!
Inka
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Zgrany i boski duet :D
OdpowiedzUsuńświetnie ujęte! :)
UsuńCzekolada i słoneczne pomarańcze, to musiało by pyszne! :)
OdpowiedzUsuńSłodka czekolada i słoneczne pomarańcze - to musiało smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda i brzmi pysznie, koniecznie muszę wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńmojepomyslynawnetrza
Dzięki za przepis, na pewno spróbuję:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam