Niektórzy powiedzieliby, że to tarta tatin, ale moim zdaniem to po prostu odwrócone ciasto z żurawiną. Zaczerpnęłam przepis z książki Nigelli Lawson"Jak być domową boginią". To ciekawe, bo wiele razy ją kartkowałam i dopiero teraz (kiedy najpierw kupiłam żurawinę) zauważyłam to ciasto!
Przepis jest banalnie prosty, ciasto powstaje w 40 minut! Kto chciałby się skusić na ciasto, które smakuje trochę jak piernik a jednocześnie jest kwaskowate.
Fantastyczne połączenie!
Odwrócone ciasto z żurawiną
175 g żurawiny (umytej)/ u mnie 200 g
50 g i 125 g masła
100 g i 110 g drobnego cukru
125 g mąki
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
2 duże jajka
4 - 5 łyżek pełnotłustego mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
forma do pieczenia o średnicy 20-21 cm.
Od razu rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C razem z blachą.
W rondlu roztapiamy 50 g masła, dosypujemy 110 g cukru mieszamy, dodajemy żurawinę mieszamy i zdejmujemy, po czym gotową żurawinę przekładamy do formy i odstawiamy.
Do malaksera wsypujemy mąkę, sól, proszek do pieczenia, cynamon, 100 g cukru i 125 g masła pokrojonego w kostkę, oraz jajka, miksujemy. Miksując dolewamy mleko tak by miało konsystencję ciasta naleśnikowego. Zmiksowanym ciastem zalewamy żurawinę i wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy 30 minut. Ciasto jest gotowe kiedy jest sprężyste, brązowe i odstaje od formy.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika i przykrywamy talerzem, wraz z formą odwracamy do góry nogami i podnosimy formę, potrzebne są rękawice ochronne!!!
Podajemy lekko przestudzone!
Smacznego!
Inka
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Bardzo smacznie wygląda. Robiłam raz ciasto odwracane, ale z rabarbarem. Muszę kiedyś spróbować tego przepisu.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Uhm z rabarbarem :) to musiało być pyszne. To ciasto ma w sobie coś świątecznego :)
UsuńMyślę, że można teraz zakupić żurawinę i użyć jej bliżej świąt w tym cieście. Pozdrawiam serdecznie :)
Wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuń:D