Czas na truskawki ... cd.




" Tarta z truskawkami "

występują:

w roli głównej: truskawki 
na drugim palnie: krem waniliowy
oprawa graficzna: kruche ciasto z całymi jajkami
charakteryzacja: świeża mięta, cukier puder
scenariusz i reżyseria ( na podstawie M. Rouxa ) : Inka



Akt I

Kruche ciasto z całymi jajkami

250 g mąki tortowej
100g masła pokrojonego w kostkę
100 g cukru pudru
2 jajka o temperaturze pokojowej
szczypta soli


Do miski przesiać odmierzoną ilość mąki, wrzucić masło,
przesypać cukier puder i szczyptę soli.
Zagniatać palcami, aż zaczną tworzyć się grudki.
Wbić jajka i wyrabiać ciasto, aż będzie zwarte. Ugniatać ciasto do gładkości.
Owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm,  wylepić nim tortownicę, 
wstawić z powrotem do lodówki na 20 minut.
Nagrzać piekarnik do temperatury 190 st. C piec przez 40 minut, 
ciasto nakłuć widelcem, piec wyłożone papierem z fasolą,
po 25 minutach od momentu pieczenia,
usunąć papier z fasolą i ponownie wstawić do piekarnika na 15 minut.




Akt II

Krem waniliowy


Krem waniliowy składa się z kremu podstawowego i bitej śmietany.

Krem podstawowy 
6 żółtek 
125 g cukru pudru
40 g mąki 
500 ml mleka
1 strąk wanilii przecięty wzdłuż
odrobina masła

W misce ubijamy żółtka z 1/3 cukru pudru na puszystą masę po czym 
dodajemy mąkę i chwilę dalej ubijamy, by masa z mąką się połączyła.
W rondlu podgrzewamy mleko z pozostałym cukrem i strąkiem wanilii.
Kiedy mleko zaczyna się gotować zalewamy nim masę jajeczną 
( wcześniej usuwamy strąk wanilii z rondla ) i cały czas mieszamy.
Przelać z powrotem do rondla, doprowadzić do wrzenia,
ciągle mieszając i gotować przez ok. 2 minuty ( ja gotowałam ok 6 minut ).
Przełożyć do miski i posypać wiórkami masła by nie tworzyła się skorupa.


Bita śmietana

500 ml śmietany kremówki, mocno schłodzonej
50 g cukru pudru

Do miski przelewamy śmietanę, wsypujemy cukier puder, 
ubijamy przez ok 7 minut, aż śmietana zacznie gęstnieć. 

Teraz krem podstawowy ( jak już wystygnie ) delikatnie mieszamy z bitą śmietaną,
tak by się połączyły.


Akt III

Truskawki  ( wcześniej umyte i odsączone z nadmiaru wody ) kroimy na pół.
Do spodów tart przekładamy krem ( pamiętając by nie nałożyć go po brzegi, 
ponieważ truskawki go obciążą  ), na krem wykładamy truskawki
( ilość jest dowolna w zależności od upodobań ).
Dekorujemy listkami świeżej mięty i delikatnie przysypujemy cukrem pudrem.
Teraz możemy się delektować.



Przepraszam Was bardzo, że tak długo musieliście czekać na to 'cudo', myślę że warto było. 
Kiedy wyszłam z pracy i wracając do domu, natknęłam się na panie sprzedające truskawki,
miałam od razu przed sobą właśnie tą tartę, dokładnie taką. 
Jest to pierwsza moja tarta z truskawkami i tym bardziej się cieszę, 
że przygotowywanie jej było iście teatralnym przedsięwzięciem. 
Wymaga trochę czasu jej przygotowanie, 
ale jeśli się do tego nastawimy w odpowiedni sposób
i stworzymy atmosferę może okazać się sztuką, 
dlatego nawiązałam do scenariusza.
Mama nadzieję, że wy również w kuchni tworzycie sztukę, ba ja to wiem!

Smacznego!
Inka



18 komentarze :

  1. Przecudna tarta!
    Idealne połączenie wanilii, truskawek i świeżej mięty... Myślę że nie poprzestałabym na jednym tylko kawałku.. :)

    pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszytsko wyglada tak pysznie. Kocham truskawki <3
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma co, oscarowa produkcja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wydaje mi się, że wszyscy robili już tą tartę - prócz mnie :D
    A wygląda iście królewsko - prawdziwa gwiazda czerwonego dywanu!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wpraszam się na tą świetnie wyreżyserowaną sztukę...oj warto było czekać, warto! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. o nominacja do Oscara.
    zdobycie tej nagrody...gwarantowane!
    kulinarny Oscar dla tej tarty.

    OdpowiedzUsuń
  7. lubię takie trzy aktówki :))) od razu mam banana na twarzy, jak patrzę na zdjęcia...

    OdpowiedzUsuń
  8. absolutnie genialne ciasto:D przydałoby się teraz takie do korporacyjnej kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. wydaje mi się, że od dziś to będzie moja ulubiona sztuka. myślę, że może zagrają ją nawet w mojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie czego takiego szukałam - dzieki!

    OdpowiedzUsuń
  11. nat.: Ja również!Dziękuję za miłe słowa!


    Magda: Truskawki kocham i ja! dzięki!


    Maggie: Niedługo szykuję nową produkcję! Dzięki!

    basiP: bardzo dziękuję!


    Aurora: o tak! o tak!


    Arven: gwiazda po premierze szybko znikła, a iście królewsko naprawdę wyglądała, dzięki! Też musisz ją zrobić!


    Agnieszko: Dziś mogę Cię zaprosić na biszkopt z truskawkami, niestety tarta 'gwiazda' zabawiła tylko chwilę u nas i znikła!


    Karmel-itka. : Dzięki kochana za tą nominację! och tenkju tenkju tenkju!


    Panna Malwinna: fantastycznie jest tworzyć takie spektakle - bajkowe spektakle.


    EVE: cieszę się, że mogłam wnieść, aż taki uśmiech!


    goh.: oj kochana znam ten ból, ale często coś ze sobą zabieram do pracy!


    Anna-Maria: Dziękuję cudownie!


    Ola: Byłoby wspaniale, prawda?


    Buziaczek: Ależ proszę, fajnie, że trafiłam w gust!


    Trzcinowisko: dziękuję nieśmiało!
    Któż mógł się spodziewać takich zachwytów!


    Aga: dziękuję serdecznie!


    Pozdrawiam wszystkich bardzo ciepło, dziękuję za miłe komentarze trochę mnie oczarowały.
    Inka

    OdpowiedzUsuń
  12. Chcę do Polski! Na truskawki :) Piękna tarta!!!

    OdpowiedzUsuń

 
myTaste.pl