" Tarta z truskawkami "
występują:
w roli głównej: truskawki
na drugim palnie: krem waniliowy
oprawa graficzna: kruche ciasto z całymi jajkami
charakteryzacja: świeża mięta, cukier puder
scenariusz i reżyseria ( na podstawie M. Rouxa ) : Inka
Akt I
Kruche ciasto z całymi jajkami
250 g mąki tortowej
100g masła pokrojonego w kostkę
100 g cukru pudru
2 jajka o temperaturze pokojowej
szczypta soli
Do miski przesiać odmierzoną ilość mąki, wrzucić masło,
przesypać cukier puder i szczyptę soli.
przesypać cukier puder i szczyptę soli.
Zagniatać palcami, aż zaczną tworzyć się grudki.
Wbić jajka i wyrabiać ciasto, aż będzie zwarte. Ugniatać ciasto do gładkości.
Owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wylepić nim tortownicę,
wstawić z powrotem do lodówki na 20 minut.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wylepić nim tortownicę,
wstawić z powrotem do lodówki na 20 minut.
Nagrzać piekarnik do temperatury 190 st. C piec przez 40 minut,
ciasto nakłuć widelcem, piec wyłożone papierem z fasolą,
po 25 minutach od momentu pieczenia,
usunąć papier z fasolą i ponownie wstawić do piekarnika na 15 minut.
ciasto nakłuć widelcem, piec wyłożone papierem z fasolą,
po 25 minutach od momentu pieczenia,
usunąć papier z fasolą i ponownie wstawić do piekarnika na 15 minut.
Akt II
Krem waniliowy
Krem waniliowy składa się z kremu podstawowego i bitej śmietany.
Krem podstawowy
6 żółtek
125 g cukru pudru
40 g mąki
500 ml mleka
1 strąk wanilii przecięty wzdłuż
odrobina masła
W misce ubijamy żółtka z 1/3 cukru pudru na puszystą masę po czym
dodajemy mąkę i chwilę dalej ubijamy, by masa z mąką się połączyła.
W rondlu podgrzewamy mleko z pozostałym cukrem i strąkiem wanilii.
Kiedy mleko zaczyna się gotować zalewamy nim masę jajeczną
( wcześniej usuwamy strąk wanilii z rondla ) i cały czas mieszamy.
Przelać z powrotem do rondla, doprowadzić do wrzenia,
ciągle mieszając i gotować przez ok. 2 minuty ( ja gotowałam ok 6 minut ).
Przełożyć do miski i posypać wiórkami masła by nie tworzyła się skorupa.
Bita śmietana
500 ml śmietany kremówki, mocno schłodzonej
50 g cukru pudru
Do miski przelewamy śmietanę, wsypujemy cukier puder,
ubijamy przez ok 7 minut, aż śmietana zacznie gęstnieć.
Teraz krem podstawowy ( jak już wystygnie ) delikatnie mieszamy z bitą śmietaną,
tak by się połączyły.
Akt III
Truskawki ( wcześniej umyte i odsączone z nadmiaru wody ) kroimy na pół.
Do spodów tart przekładamy krem ( pamiętając by nie nałożyć go po brzegi,
ponieważ truskawki go obciążą ), na krem wykładamy truskawki
( ilość jest dowolna w zależności od upodobań ).
Dekorujemy listkami świeżej mięty i delikatnie przysypujemy cukrem pudrem.
Teraz możemy się delektować.
Przepraszam Was bardzo, że tak długo musieliście czekać na to 'cudo', myślę że warto było.
Kiedy wyszłam z pracy i wracając do domu, natknęłam się na panie sprzedające truskawki,
miałam od razu przed sobą właśnie tą tartę, dokładnie taką.
Jest to pierwsza moja tarta z truskawkami i tym bardziej się cieszę,
że przygotowywanie jej było iście teatralnym przedsięwzięciem.
Wymaga trochę czasu jej przygotowanie,
ale jeśli się do tego nastawimy w odpowiedni sposób
i stworzymy atmosferę może okazać się sztuką,
dlatego nawiązałam do scenariusza.
Mama nadzieję, że wy również w kuchni tworzycie sztukę, ba ja to wiem!
Smacznego!
Inka
Przecudna tarta!
OdpowiedzUsuńIdealne połączenie wanilii, truskawek i świeżej mięty... Myślę że nie poprzestałabym na jednym tylko kawałku.. :)
pozdrawiam ciepło!
Wszytsko wyglada tak pysznie. Kocham truskawki <3
OdpowiedzUsuń:)
Nie ma co, oscarowa produkcja :)
OdpowiedzUsuńśliczne pyszności:)
OdpowiedzUsuńTruskawki górą!!!
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że wszyscy robili już tą tartę - prócz mnie :D
OdpowiedzUsuńA wygląda iście królewsko - prawdziwa gwiazda czerwonego dywanu!
Wpraszam się na tą świetnie wyreżyserowaną sztukę...oj warto było czekać, warto! :)
OdpowiedzUsuńo nominacja do Oscara.
OdpowiedzUsuńzdobycie tej nagrody...gwarantowane!
kulinarny Oscar dla tej tarty.
iście bajeczny spektakl!
OdpowiedzUsuńlubię takie trzy aktówki :))) od razu mam banana na twarzy, jak patrzę na zdjęcia...
OdpowiedzUsuńabsolutnie genialne ciasto:D przydałoby się teraz takie do korporacyjnej kawki:)
OdpowiedzUsuńCudo! Prawdziwe cudo!
OdpowiedzUsuńwydaje mi się, że od dziś to będzie moja ulubiona sztuka. myślę, że może zagrają ją nawet w mojej kuchni :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie czego takiego szukałam - dzieki!
OdpowiedzUsuńBardzo udany spektakl:)
OdpowiedzUsuńcudna tarta:)
OdpowiedzUsuńnat.: Ja również!Dziękuję za miłe słowa!
OdpowiedzUsuńMagda: Truskawki kocham i ja! dzięki!
Maggie: Niedługo szykuję nową produkcję! Dzięki!
basiP: bardzo dziękuję!
Aurora: o tak! o tak!
Arven: gwiazda po premierze szybko znikła, a iście królewsko naprawdę wyglądała, dzięki! Też musisz ją zrobić!
Agnieszko: Dziś mogę Cię zaprosić na biszkopt z truskawkami, niestety tarta 'gwiazda' zabawiła tylko chwilę u nas i znikła!
Karmel-itka. : Dzięki kochana za tą nominację! och tenkju tenkju tenkju!
Panna Malwinna: fantastycznie jest tworzyć takie spektakle - bajkowe spektakle.
EVE: cieszę się, że mogłam wnieść, aż taki uśmiech!
goh.: oj kochana znam ten ból, ale często coś ze sobą zabieram do pracy!
Anna-Maria: Dziękuję cudownie!
Ola: Byłoby wspaniale, prawda?
Buziaczek: Ależ proszę, fajnie, że trafiłam w gust!
Trzcinowisko: dziękuję nieśmiało!
Któż mógł się spodziewać takich zachwytów!
Aga: dziękuję serdecznie!
Pozdrawiam wszystkich bardzo ciepło, dziękuję za miłe komentarze trochę mnie oczarowały.
Inka
Chcę do Polski! Na truskawki :) Piękna tarta!!!
OdpowiedzUsuń