Z TAJLANDII ... Curry z warzywami i kurczakiem.

 

Moja koleżanka Kasia była w Tajlandii i przywiozła mi kilka skarbów! Chyba największym była trawa cytrynowa, pieprz zielony i sos pieprzowy, który jest po prostu pyszny. Wszystko zachwyciło mnie niesamowicie, teraz przyrządzanie tajskiego jedzenia nie jest takie trudne - po prostu otwieram szafkę i wyjmuję to czego potrzebuję, dostałam również galgant. Był dla mnie zupełną nowością, ale nie zachwycił mnie, aż na tyle smakowo - chyba wolę imbir.
 Kolorowe kadzidła, które nie zabijają zapachem, miła woń, która roztacza się w pomieszczeniu zbliża do tej egzotyki, którą mam zamiar kiedyś poznać. Potrawa, którą wyczarowałam dosłownie w 15 minut jest pyszna, aromatyczna i pikantna.




Curry z warzywami i kurczakiem
mój autorski przepis


1 cukinia 
1 papryczka chilli
1 marchewka 
4 łodygi selera naciowego
 2 ząbki czosnku
3 cm trawy cytrynowej
2 ziarenka pieprzu zielonego / można pominąć
1 łyżeczka żółtej pasty curry
2 cm korzenia galgantu 
2 podudzia kurczaka wcześniej ugotowane
1 łyżka sosu rybnego
olej
ryż / jako dodatek uzupełniający danie


Wstawiamy wodę na ryż (u mnie proporcja jest taka: jeśli jedna szklanka ryżu to dwie szklanki wody)
w miedzy czasie jak się zagotuje wsypujemy ryż i gotujemy przez ok 15 minut lub tak jak jest napisane na opakowaniu.
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Papryczkę oczyszczamy z nasion i kroimy w drobne paseczki, czosnek obieramy z łupiny rozgniatamy i siekamy bardzo drobno, trawę cytrynową również kroimy bardzo drobno. Galgant ścieramy na tarce, pieprz rozgniatamy i siekamy. Wszystkie przyprawy w/w przekładamy na osobny talerzyk. Cukinię kroimy w kosteczkę, seler naciowy i marchewkę również kroimy na cząstki (marchewka najlepiej wygląda pokrojona w słupki). Odstawiamy na osobny talerz. Mięso z podudzi kurczaka oddzielamy od kości i odstawiamy.

Do woka bądź dużej patelni wlewamy olej, czekamy, aż się rozgrzeje i wtedy dajemy pastę curry mieszamy z olejem i szybko przekładamy wszystkie przyprawy jak poczujemy mocny zapach dodajemy wtedy warzywa i sos rybny. Wszystko smażymy na dużym ogniu i ciągle mieszając w woku, po 7 minutach dorzucamy mięso kurczaka i czekamy jeszcze 3 minuty. 
Danie można podawać na dwa sposoby na jednym talerzu bądź dwóch oddzielając wtedy ryż od warzyw. 
Smacznego!




Nie mogłam się napatrzeć na zdjęcia, które pokazywała mi Kasia, piękno i uśmiech. Wyspa, która o godzinie 17 zostaje zamknięta, ponieważ przypływ okrywa ją wodą w całości, fajnie tylko zegarek jest konieczny. Bangkok podobno jest przereklamowany i ogrom ludzi powala, Kasia i towarzysze wyprawy poruszali się na własną rękę i mieli wcześniej ustaloną między sobą trasę, która jak to w życiu wychodzi, nie do końca się sprawdziła. Nie potrafię przytoczyć wam tej całej historii, bo najzwyczajniej nie jest moja, mogę cieszyć się przeogromnie, że Kasia pamiętała o mnie i sprawiła mi tyle radości tymi skarbami!!!
Bym mogła również z wami podzielić się odkrywaniem nowych smaków.
Naprawdę warto zaopatrzyć się w takie przyprawy i tworzyć z nich smaki i potrway, które zachwycają. Są bardzo zdrowe i lekkie i co ważne szybkie i łatwe w przyrządzaniu i jest to coś fantastycznego kiedy w kuchni czuć taką egzotykę.




Pozdrawiam
Inka

3 komentarze :

  1. Wow, ale prezent! Moja Siostra była niegdyś na Tajwanie i podobną niespodziankę mi sprawiła, ach, jak ja się zajadałam tymi suszonymi rybkami w słodkim sezamie... :))

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo ciekawie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aurora:
    hm... suszone rybki w słodkim sezamie to dopiero był prezent! Spróbowałabym z miłą chęcią, może kiedyś!


    Łyżka: dzięki!


    Pozdrawiam
    Inka

    OdpowiedzUsuń

 
myTaste.pl