Kurczak i żeberka w syropie klonowym.



Jakiś czas temu udało mi się (zupełnym przypadkiem) kupić w antykwariacie trzy książki (nowiusieńkie) Nigelli Lawson za prawie 90zł. Cuda się zdarzają! Kartkując, strona po stronie wpadłam na przepis na owego kurczaka i żeberka w syropie klonowym. Fasolka w bułce tartej jest do tego dania świetnym dodatkiem, a równie szybko się ją przyrządza. Niewiarygodnie pyszne, jak się okazało, rozpływające się w ustach, delikatnie korzenne. Nie ma nic trudnego w tym przepisie, marynujemy, odstawiamy na noc i następnego dnia już tylko pieczemy, nic prostszego. Zatem do dzieła!



Kurczak i  żeberka w syropie klonowym
(przepis pochodzi z książki Nigella ekspresowo)

12 żeberek wieprzowych
12 udek z kurczaka 
250 ml kwaśnego soku jabłkowego (Cappy sprawdził się doskonale)
4 łyżki syropu klonowego
2 łyżki oleju roślinnego 
2 łyżki sosu sojowego
2 owoce anyżu gwaizdkowatego
2 nieduże kawałki kory cynamonowej (zastąpiłam 1 płaską łyżeczką cynamonu mielonego)
6 ząbków czosnku (nieobranych)


1. Kawałki kurczaka i żeberka umieść osobno w dwóch pojemnikach, bądź w grubych torbach foliowych.

2. Pozostałe składniki porozdzielaj po równo do dwóch pojemników i wgnieć je w mięso, zamknij szczelnie.

3. Mięso włóż do lodówki na noc, można pozostawić je na dłużej nawet do dwóch dni.

4. Po marynowaniu wyjmij mięso z pojemników/toreb i przełóż na blachę do pieczenia, wstaw do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz 1h i 15 minut. 

5. Po wyjęciu przełóż na duży talerz. 


Fasola szparagowa w zrumienionej bułce tartej

250 g fasoli szparagowej żółtej
50 g masła 
4 łyżki bułki tartej
sól

1.Fasolę umyć i obciąć z dwóch stron. 

2.Ugotować w osolonej wodzie aż do miękkości, odcedzić.

3. Na patelni rozpuścić masło i dodać bułkę tartą, krótko podsmażyć.

4. Do bułki tartej przełożyć ugotowaną fasolę szparagową i delikatnie wymieszać. I gotowe.



Smacznego!
Inka

1 komentarze :

  1. To zdecydowanie musi być przepyszne! Na sobotnią kolację ze znajomymi jak znalazł! Warto chyba też kupić kurczaka z logiem QAFP, czytałam na stronie http://sprawdzonydrob.pl , że jest dużo zdrowszy

    OdpowiedzUsuń

 
myTaste.pl