Kruche pierożki ze szpinakiem i fetą.


Wieczory pachną palonym drewnem,  uliczki wydają się węższe ale dłuższe, na spacery wieczorami otulam się ciepłym szalem, jedną rękę ogrzewam w kieszeni, a za drugą daję się prowadzić. Marzy mi się w domu kominek i ten odgłos palącego się drewna, wpatrywanie się w ogień i ogrzewanie się do późnych godzin w nocy, nad kominkiem koniecznie świece i podwieszone lustro, które odbija światło świec, rozpraszając je. Po spacerze na pocieszenie zostały tylko dwa (z dwudziestu), pierożki ze szpinakiem i fetą. Niestety, tylko dwa. Były tak pyszne, że nie było nawet mowy o powstrzymywaniu się. Idealnie kruche ciasto, które otula szpinak i fetę, w połączeniu z sosem czosnkowym tworzy naprawdę świetną przekąskę. Są banalnie proste w wykonaniu i nie zabierają na przygotowanie zbyt dużo czasu pod warunkiem, że nie będziemy liczyć tego na schładzanie ciasta. 




Kruche pierożki ze szpinakiem i fetą

Ciasto kruche:

400g mąki pszennej 
200 g zimnego masła
szczypta soli
żółtko
40 ml  zimnej wody



Farsz:

250 g szpinaku mrożonego /najlepiej brykiet/
1 średniej wielkości cebula
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
opakowanie fety /200 g



Do miski przesypujemy przesianą mąkę, dodajemy szczyptę soli i masło pokrojone w kostkę, wyrabiamy na wiórki (jak na kruszonkę) i wbijamy żółtko, dolewamy zimną wodę i zagniatamy, ale bardzo szybko. Owijamy folią aluminiową i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Po upływie pół godziny przekładamy ciasto do lodówki na kolejne 30 minut.  Po tym czasie wyjmujemy i odkładamy na 5 minut by się delikatnie ociepliło. W czasie kiedy ciasto się schładza przygotowujemy farsz. Do wysokiej patelni, bądź rondla wlewamy 4 łyżki oliwy z oliwek, przekładamy szpinak i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i na średnim ogniu często mieszając smażymy składniki. Kiedy są już w postaci papki dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową, najlepiej startą przed chwilą i trzymamy na ogniu jeszcze 5 minut. Chwilę schładzamy i do jeszcze ciepłego szpinaku dodajemy fetę, mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy do wystudzenia.  Blat, bądź stół wysypujemy delikatnie mąką i rozwałkowujemy na nim ciasto na 3 - 5 mm. Kroimy na kwadraty i nakładamy farsz ze szpinaku i fety. Na każdy kwadrat 1 łyżeczka farszu. Zakładamy w trójkąt i zlepiamy (ja posłużyłam się widelcem), pozostałym białkiem smarujemy pierożki. Do rozgrzanego do 150 st. C piekarnika wkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pierożki i pieczemy 20 - 25 minut. 


A tu jeszcze przepis na sos czosnkowy. 

Sos czosnkowy

240 g jogurtu naturalnego / u mnie Zott
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Do miseczki przelewamy jogurt, przeciskamy przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem (nie za dużo ponieważ sos dopiero po 'przegryzieniu' się będzie smakował właściwie/, mieszamy i odstawiamy przykryty do lodówki na co najmniej pół godziny. Podajemy schłodzony.


Smacznego!
Inka

12 komentarze :

  1. Wyglądają obłędnie ;) I teraz narobiłaś mi smaka na szpinak ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli smakuje tak jak wygląda...
    5+

    OdpowiedzUsuń
  3. ja robię takie w cieście francuskim, palce lizać! ;p

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam zieleninę wszelaką z fetą zamkniętą w cieście. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. DarkANGELika:

    Dzięki, cieszę się że tak podziałały na ciebie!!!


    Potrawa:

    Smakuje, daję słowo!


    sauria80:

    Ja również kilka razy już robiłam w cieście francuskim jednak te smakują uuu !!!


    Arven:

    O tak pyszności, ja także lubię zieleninę z fetą zamkniętą w cieście!


    Pozdrawiam Was ciepło!
    Inka

    OdpowiedzUsuń
  6. Też lubię połączenie fety i szpinaku w cieście :) Zazwyczaj brałam ciasto francuskie, ale będę musiała spróbować z kruchym.

    OdpowiedzUsuń
  7. trzeba przyznać, że szpinak i feta idealnie się rozumieją i pasują do siebie bardzo dobrze. A w pierożkach im dobrze wyjątkowo!

    Cudnie Ci wyszły.
    Piękny blog

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. feta i szpinak to idealne połączenie.
    w produkcji pierożków jestem słaba, ale sam farsz robię z zamkniętymi oczami.

    :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie śliczne pierożki:) Na pewno są przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie szpinakowe pyszności to niebo w gębie. uwielbiam szpinak a już w takiej postaci to w szczególności.

    OdpowiedzUsuń

 
myTaste.pl