Ciasto czekoladowe z wodą z kwiatów pomarańczy.


Chciałam poeksperymentować, poeksperymentowałam... Woda z kwiatów pomarańczy ma smak "perfumeryjny", a spodziewałam się bardziej naturalnego, zdecydowanie ostatni raz używam jej w kuchni, ale wpadłam jak inaczej mogę ją wykorzystać - mianowicie jako wodę do żelazka ;)
No cóż, ciasto byłoby idealne gdyby nie wyczuwalny, nachalny smak wody pomarańczowej. Nie jestem zachwycona, pomimo, że ciasto prócz tego nie ma innych minusów, zdecydowanie najlepiej smakuje z konfiturą pomarańczową.



Ciasto czekoladowe z wodą z kwiatów pomarańczy
(przepis jest mojego autorstwa)

200 g mąki
50 g masła / roztopionego i przestudzonego
białka z 6 jaj
2 jajka 
1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki melasy
100 g rozpuszczonej czekolady 
4 łyżki czubate kakao
1 szklanka mleka
100 ml wody z kwiatów pomarańczy * / 100 g konfitury pomarańczowej
1/2 szklanki cukru pudru
szczypta soli

(masło do wysmarowania formy i odrobina mąki do jej oprószenia)


Mąkę przesiać do miski razem z kakaem, dodać szczyptę soli, proszek do pieczenia i wymieszać dokładnie suche składniki. W osobnej misce jajka ucieramy z cukrem dolewając odrobinkę rozpuszczonego masła, ucieramy do powstania jednolitej masy. Do miski z mąką przelewamy mleko, melasę, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, wodę z kwiatów pomarańczy / jeśli używamy konfitury pomarańczowej dodajemy ją prawie na końcu, utarte jajka i mieszamy (jeśli ciasto jest za gęste (powinno być lejące) dodajemy jeszcze mleka). Do dokładnie wymieszanego ciasta (teraz dodajemy konfiturę zamiast wody z kwiatów pomarańczy), dodajemy ubite na sztywno białka ze szczyptą soli, mieszamy bardzo delikatnie, białka dodajemy porcjami. Tak przygotowane ciasto przelewamy do wysmarowanej i oprószonej formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 160 st. C przez 35 - 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone w środku.




*woda z kwiatów pomarańczy jest dostępna w sklepach z arabską żywnością, ale ja kupiłam ją w delikatesach  Bomi.



p.s. Dopadła mnie choroba, ale nie ma tego złego ... nigdy nie miałam okazji dodać sprawdzonego napoju na przeziębienie, a taki znam i mogę obiecać, że go umieszczę niebawem.
Mam nadzieję jak najszybciej wrócić do zdrowia. 

Pozdrawiam. 
Inka

1 komentarze :

  1. Piękne zdjęcia:) a połączenie pomarańczy i czekolady jest jednym z moich ulubionych

    OdpowiedzUsuń

 
myTaste.pl