Co zrobić z bakłażanem?
Mnie oto pytać nie trzeba, uwielbiam bakłażan za wygląd, przepiękny kolor i kształt,
uwielbiam go jeść pieczonego, tak niesamowicie lekko rozpływa się w ustach, pomimo skórki.
Można go łączyć prawie ze wszystkim!
Kiedyś szukając inspiracji trafiłam na przepis u Trufli na pieczone pomidorki z cukinią,
modyfikowałam go kilkakrotnie w stosunku do tego co właściwie miałam w lodówce.
Początkowo robiłam to danie z cukinią i kiedy raz odważyłam się z bakłażanem, pozostałam temu wierna, choć czasem wracam do cukinii. Myślę że w tym sezonie na pewno bakłażan z cukinią będą podawane na zmianę albo razem.
I tak nabierając większej wprawy myślę, że w końcu udało mi się stworzyć naprawdę właściwy, idealny przepis na bakłażan.
Śródziemnomorskie danie z bakłażanem:
( z poniższych składników wychodzą 3 porcje )
- 1 bakłażan
- 4 średniej wielkości pomidory
- papryczka chilli
- 2-3 ząbki czosnku
- 80 g tuńczyka w oleju z puszki( można pominąć )
- pół cytryny
- sól
- pieprz świeżo zmielony
- mieszanka ziół w różnych proporcjach ( cząber, rozmaryn, oregano, majeranek, szałwia, bazylia, tymianek )
- szczypta estragonu ( dodaje słodkawy posmak )
- filiżanka oliwy z oliwek
- 400 g makaronu
Bakłażan, pomidory i papryczkę myjemy. Bakłażan i pomidory kroimy w kostkę, papryczkę ( daję razem z ziarenkami ) i ząbki czosnku kroimy w cienkie plasterki. Na blachę wylewamy pół filiżanki oliwy z oliwek i rozprowadzamy po całej powierzchni, przekładamy pokrojone składniki skrapiamy je cytryną ( nie wyrzucam wyciśniętej połowy cytryny tylko kroję ją na cztery i dokładam na blachę, nadaje aromat ), solimy, pieprzymy.
Obsypujemy ziołami i skrapiamy pozostałą oliwą z oliwek.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 st. C na 1,5 godziny.
Po godzinie wstawiamy wodę na makaron ( solę i dodaję kilka kropel oliwy z oliwek wtedy makaron się nie skleja i jest smaczniejszy ) gotujemy do momentu all dente.
Odcedzamy makaron wykładamy na talerze i dekorujemy warzywami z piekarnika.
Ja dodaję również tuńczyka z puszki ( jak na zdjęciach ) podkreśla smak, ale to wersja opcjonalna.
Mój Ł. mówi, że bez tuńczyka jest delikatniejsze i czuje fuzję smaków, nie wspomnę co się dzieje przez godzinę kiedy aromat unosi się po całej kuchni.
Można podać to danie również z serem pleśniowym lub serem feta.
Smacznego !
Inka
Na pewno nie pominę tuńczyka. Danie wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńbakłażan w wersji śródziemnomorskiej kusi jeszcze bardziej, niż zwykle ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubie bakłażana...również za wszechstronność..makaron z bakłażanem..sałatki...warzywka...dipy i sosy:) twój przepis jest fajny a ja mam bakłażana w domu;)
OdpowiedzUsuńBakłażan? Moje absolutnie ulubione warzywko :)
OdpowiedzUsuńOstatnio zorientowałam się że naprawdę duża część przepisów na mom blogu jest z bakłażanem - będę chyba musiała dodac osobna zakładke :)
Twoje danie wygląda super - na 100% je wypróbuję :)
pozdrawiam!
jak dla mnie strzał w dziesiatkę! i ten tuńczyk, mmm... a w baklażanie najbardziej lubię ten dźwięk, gdy delikatnie skrzypi do nożem. ma taki fioletowy smak, pyszności!
OdpowiedzUsuńBakłażana wielbię za kolor i kształt - a jak smak to pojęcia nie mam, bo jakoś mnie do niego nie ciągnie - ale po tym przepisie to nic nie wiadomo ;)
OdpowiedzUsuńsmakowicie wyglada:)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ten przepis na bakłażana. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJadalnepijalne:
OdpowiedzUsuńDziękuję! Wypróbuj!
Aurora:
Mnie tak kusi najbardziej!
Trzcinowisko:
Skoro masz bakłażana, a przepis Ci się podoba, to ja czekam na relacje smakowe!
Nat.:
To prawda u Ciebie bakłażan rządzi, ale nie dziwię się, jest niezwykle apetyczny i jak smakuje!
dziękuję!
Ola:
Dziękuję Olu, to fakt ten charakterystyczny dźwięk przy krojeniu mmm...
Arven:
Musisz kiedyś się przełamać, a skoro masz już taki przepis to myślę, że już niedługo!
Aga:
Dziękuję!
Kamila:
Dziękuję, mi również się podoba ten przepis :)
Pozdrawiam cieplutko
Inka
Witaj.Ciekawy i fajny blog.Piękne są te trzy małe kusicielki.Czy wiesz że bakłażan,oberżyna,gruszka miłości i bakman, takie są nazwy tego owocu,a właściwie jagody ma w wielu krajach swoje święto.Ciekawe połączenie z tuńczykiem.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuń