Risotto ze szpinakiem, cheddarem i białym winem






Risotto miało być z parmezanem i szafranem, ale nie tym razem.
Powstał całkiem ciekawy przepis, co więcej i mało skromnie - pyszne
jest risotto w tej wersji, czyli mojej!
Jakaż jestem z siebie dumna.
Chodząc dziś po sklepach i poszukując szafranu
poczułam zupełnie inny smak, wyobraziłam go sobie i
szłam za intuicją wkładając do koszyka cheddar i szpinak.
Tak oto narodził się w mojej głowie ten przepis.
Czasem tak właśnie jest, że ni stąd, ni zowąd zmieniamy kierunek i
okazuje się to strzałem w dziesiątkę i mamy później z tego satysfakcję.

Polecam wszystkim miłośnikom risotto!
Mam nadzieję, że przypadnie wam do gustu i wypróbujecie to zestawienie składników.


Risotto ze szpinakiem, cheddarem i białym winem

- 40 dag białego ryżu
- 10 dag masła
- 180 dag sera typu cheddar
- 15 dag szpinaku
- 400 ml bulionu ( użyłam drobiowego w kostce )
- 250 ml wytrawnego białego wina
- jedna większa cebula


Cebulę drobno siekamy. Do szerokiego garnka wkładamy 5 dag masła dodajemy cebulę i szklimy. Wrzucamy szpinak mieszamy go do momentu, aż będzie miękki, dodajemy ryż i wino czekamy, kiedy odparuje co jakiś czas podlewamy bulionem.
Może zdarzyć się tak, że ryż będzie wydawał się wam za suchy ( tzn. że będzie przywierał do garnka ), wtedy podlejcie go wodą, ale nie za dużo.
Kiedy ryż jest już prawie idealny dodajemy starty cheddar i wszystko mieszamy.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy, pozostawiając risotto na 5 do 7 minut by jeszcze "doszło".
Podajemy z białym wytrawnym winem.

Smacznego!
Inka








9 komentarze :

  1. lubię ryż, szpinak jeszcze bardziej, no i ser, to risotto jest skazane na sukces :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kremowo,aromatycznie.. pyszny obiad.

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałe smaki! już mam na nie ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna intuicja kulinarna :) Warto eksperymentować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie przepisy - wymyślane na poczekaniu bardzo często okazują się strzałem w dziesiątkę:)

    Szpinak i cheddar - jak dla mnie bardzo fajne połączenie smaków - musiało być pysznie!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziewczyny to fakt może mało skromnie ale naprawdę było pyszne wypróbujcie!
    Pozdrawiam Was w tą zimną środę!
    Inka
    Dużo ciepełka na dziś!

    OdpowiedzUsuń
  7. Szpinak uwielbiam, a ten serek też kupuję i kroję w kosteczkę, i wrzucam do zupek kremów.

    OdpowiedzUsuń
  8. mm... pycha! właśnie tego szukałam :)

    OdpowiedzUsuń

 
myTaste.pl