Zrobiło się tak rabarbarowo, że nie mogłam się nie pochwalić Wam swoimi drożdżówkami, tak jak obiecałam coś z rabarbarem, tak też się stało!
A mianowicie zrobiłam drożdżówki z rabarbarem właśnie!!
Pyszne lekkie, delikatnie kwaskowe, idealne na przekąskę w pracy przy kawie.
A oto przepis :
Drożdżówki z rabarbarem
drożdże:
- 8 g drożdży instant
- 1 łyżka cukru
- filiżanka wody
ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 2/3 filiżanki cukru
- filiżanka mleka
- 2 jajka
- 50 g masła
- szczypta soli
- opakowanie cukru waniliowego ( można pominąć )
nadzienie:
- 5 łodyg rabarbaru
kruszonka:
- 50 g zimnego masła
- filiżanka cukru
- pół filiżanki mąki pszennej
Zaczynamy od połączenia drożdży z wodą i cukrem w osobnym naczyniu. W rondlu roztapiamy masło, dodajemy do niego mleko, cukier, szczyptę soli i dwa uprzednio roztrzepane jajka. Masło nie może być za gorące kiedy będziemy dodawać do niego jajka ( z wiadomych przyczyn ), można je odstawić na chwilę by ostygło. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki w rondlu, chwilę po wlaniu jajek zdejmujemy z gazu.
Do dużej miski przesiewamy 400 g mąki, przelewamy masę z rondla i drożdże, drewnianą bądź silikonową łopatką mieszamy ze sobą składniki. Na blat wysypujemy pozostałą część mąki wykładamy ciasto z miski i wyrabiamy przez 20 minut. Ciasto powinno być bardzo luźne i elastyczne zarazem.
Po wyrobieniu ciasta przekładamy je do czystej miski wysypanej mąką, z góry przysypujemy je również mąką, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 do 1,5 godziny.
Powinno znacznie podwoić swoją objętość.
Myjemy i obieramy rabarbar, kroimy go w małą kosteczkę.
Na blachę wykładamy papier do pieczenia, z ciasta formujemy bułeczki mieszczące się na dłoni, po czym je spłaszczamy i układamy na papierze ( mi wyszło z podanych składników 13 drożdżówek ), smarujemy je rozmąconym jajkiem i na każdą wykładamy część rabarbaru ( najlepiej od razu sobie podzielić składniki wtedy wiemy czy na wszystkie bułki nam starczy np. rabarbaru ) delikatnie przyciskamy dłonią rabarbar tak jakbyśmy chcieli wyrównać powierzchnię drożdżówek.
Odstawiamy na chwilę przygotowane bułki, piekarnik nagrzewamy do 140 st. C.
Jest to ostatni moment przed pieczeniem, w którym robimy szybko kruszonkę, czyli do miski wsypujemy mąkę, cukier i masło pokrojone w kosteczkę, palcami łączymy składniki zachowując ziarnistą konsystencję.
Drożdżówki przysypujemy kruszonką wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 st. C na 20 minut.
Gotowe są dopiero wtedy, gdy są pięknie zrumienione.
Smacznego!
Inka
Wyglądają znakomicie!:)
OdpowiedzUsuńmi po głowie od rana chodzą drożdżówki z kruszonką. takich z rabarbarem jeszcze nie robiłam, a muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńSmakowite, muszę też takie zrobić. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWspaniale się udały :) Rabarbarowe szaleństwo trwa ;)
OdpowiedzUsuńO rany, ależ cudownie wyglądają! Uwielbiam rabarbarowe drożdżówki, bo po prostu kocham rabarbar:) I u mnie też rabarbarowo;P
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Piękne te Twoje drożdżówki. Bardzo smakowite zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńDoctor: Dziękuję! Poza tym, że były piękne jeszcze lepiej smakowały niż wyglądały!!
OdpowiedzUsuńPanna Malwinna: Pyszne to mało powiedziane, musisz sama się przekonać!
Kamila: Do dzieła, tylko nie zapomnij się pochwalić!
Magda: Oj trwa, nie mogę obojętnie przejść obok rabarbaru. Dziękuję!
Anna Maria: Dziękuję! Och ja również kocham rabarbar!
Beata Lipov: Dziękuję! Cieszę się, że tak wpadają w oko!
Pozdrawiam!!!
Inka
Przepis jest tak świetny, że musiałam go wypróbować :)
OdpowiedzUsuńTutaj jest wpis: http://polishfoodie.blogspot.co.uk/2012/06/drozdzowki-z-rabarbarem-rhubarb-yeast.html z odnośnikiem do twojego bloga.
Pozdrawiam :)