Drożdżówki z rabarbarem!




Zrobiło się tak rabarbarowo, że nie mogłam się nie pochwalić Wam swoimi drożdżówkami, tak jak obiecałam coś z rabarbarem, tak też się stało!

A mianowicie zrobiłam drożdżówki z rabarbarem właśnie!! 
Pyszne lekkie, delikatnie kwaskowe, idealne na przekąskę w pracy przy kawie.






A oto przepis :


Drożdżówki z rabarbarem
( przepis na ciasto jest prawie identyczny jak tu )

drożdże:
- 8 g drożdży instant
- 1 łyżka cukru
- filiżanka wody

ciasto:
- 600 g  mąki pszennej
- 2/3 filiżanki cukru
- filiżanka mleka
- 2 jajka
- 50 g masła
- szczypta soli
- opakowanie cukru waniliowego ( można pominąć )

nadzienie:
- 5 łodyg rabarbaru

kruszonka:
- 50 g zimnego masła
- filiżanka cukru
- pół filiżanki mąki pszennej


Zaczynamy od połączenia drożdży z wodą i cukrem w osobnym naczyniu. W rondlu roztapiamy masło, dodajemy do niego mleko, cukier, szczyptę soli i dwa uprzednio roztrzepane jajka. Masło nie może być za gorące kiedy będziemy dodawać do niego jajka  ( z wiadomych przyczyn ), można je odstawić na chwilę by ostygło. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki w rondlu, chwilę po wlaniu jajek zdejmujemy z gazu.
Do dużej miski przesiewamy 400 g mąki, przelewamy masę z rondla i drożdże, drewnianą bądź silikonową łopatką mieszamy ze sobą składniki. Na blat wysypujemy pozostałą część mąki wykładamy ciasto z miski i wyrabiamy przez 20 minut. Ciasto powinno być bardzo luźne i elastyczne zarazem.
Po wyrobieniu ciasta przekładamy je do czystej miski wysypanej mąką, z góry przysypujemy je również mąką, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 do 1,5 godziny.
Powinno znacznie podwoić swoją objętość.
Myjemy i obieramy rabarbar, kroimy go w małą kosteczkę.
Na blachę wykładamy papier do pieczenia, z ciasta formujemy bułeczki mieszczące się na dłoni, po czym je spłaszczamy i układamy na papierze ( mi wyszło z podanych składników 13 drożdżówek ), smarujemy je rozmąconym jajkiem i na każdą wykładamy część rabarbaru ( najlepiej od razu sobie podzielić składniki wtedy wiemy czy na wszystkie bułki nam starczy np. rabarbaru ) delikatnie przyciskamy dłonią rabarbar tak jakbyśmy chcieli wyrównać powierzchnię drożdżówek.
Odstawiamy na chwilę przygotowane bułki, piekarnik nagrzewamy do 140 st. C.
Jest to ostatni moment przed pieczeniem, w którym robimy szybko kruszonkę, czyli do miski wsypujemy mąkę, cukier i masło pokrojone w kosteczkę, palcami łączymy składniki zachowując ziarnistą konsystencję.
Drożdżówki przysypujemy kruszonką wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 st. C na 20 minut.
Gotowe są dopiero wtedy, gdy są pięknie zrumienione.





Smacznego!
Inka

8 komentarze :

  1. mi po głowie od rana chodzą drożdżówki z kruszonką. takich z rabarbarem jeszcze nie robiłam, a muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowite, muszę też takie zrobić. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale się udały :) Rabarbarowe szaleństwo trwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. O rany, ależ cudownie wyglądają! Uwielbiam rabarbarowe drożdżówki, bo po prostu kocham rabarbar:) I u mnie też rabarbarowo;P
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne te Twoje drożdżówki. Bardzo smakowite zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Doctor: Dziękuję! Poza tym, że były piękne jeszcze lepiej smakowały niż wyglądały!!

    Panna Malwinna: Pyszne to mało powiedziane, musisz sama się przekonać!

    Kamila: Do dzieła, tylko nie zapomnij się pochwalić!


    Magda: Oj trwa, nie mogę obojętnie przejść obok rabarbaru. Dziękuję!

    Anna Maria: Dziękuję! Och ja również kocham rabarbar!

    Beata Lipov: Dziękuję! Cieszę się, że tak wpadają w oko!


    Pozdrawiam!!!
    Inka

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis jest tak świetny, że musiałam go wypróbować :)
    Tutaj jest wpis: http://polishfoodie.blogspot.co.uk/2012/06/drozdzowki-z-rabarbarem-rhubarb-yeast.html z odnośnikiem do twojego bloga.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

 
myTaste.pl